­ DELİKLİÇINAR YENİ CAMİ | Kültür Portalı

Delikliçınar Yeni Cami - Denizli

Adı Delikliçınar Yeni Cami
Mah. Köy - Mevkii Atalar Mahallesi
Adres Atalar Mahallesi Delikliçınar Meydanı Pamukkale İlçesi DENİZLİ
Vakfiye
Genel Tanım Denizli Pamukkale İlçesi, Atalar Mahallesi, Delikliçınar Meydanı’ndadır. Yapı kare planlı, harim mekanı ve onun kuzeyindeki son cemaat yerinden oluşmaktadır. Doğu ve batı köşelerde düzgün kesme taştan inşa edilmiş minareleri, yıkılma tehlikesi arz ettiği için pabuç bölümüne kadar sökülüp, gövde ve şerefe betonarme olarak yeniden yapılmıştır. Avlusunda Klasik Osmanlı Mimari tarzına uygun şadırvanı bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar Çeşitli tarihlerde onarım ve eklemeler yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Denizli Pamukkale İlçesi, Atalar Mahallesi, Delikliçınar Meydanı’ndadır. Yapı kare planlı, harim mekanı ve onun kuzeyindeki son cemaat yerinden oluşmaktadır. Doğu ve batı köşelerde düzgün kesme taştan inşa edilmiş minareleri, yıkılma tehlikesi arz ettiği için pabuç bölümüne kadar sökülüp, gövde ve şerefe betonarme olarak yeniden yapılmıştır. Avlusunda Klasik Osmanlı Mimari tarzına uygun şadırvanı bulunmaktadır. Yapının içinde zengin bir süsleme programı dikkati çeker. Mihrap duvarında Kütahya işi çini duvar panoları bulunmaktadır. Klasik Osmanlı Dönemi çini süsleme unsurlarına göre 20.yy’da yapılmış olan bu panoların üstünde vitray pencereler bulunmaktadır. Mihrap nişinin içi de bitkisel motiflerin ağırlıkta olduğu bir çini süsleme programına sahiptir. Mihrap duvarı ve yapının diğer duvarları üzerinde alçı işi süslemeler bulunmaktadır. Merkezi kubbenin iki yanında birer küçük kubbe yer almaktadır. Kadınlar mahfili kuzeyde ve doğu-batı yönünde “U” şeklinde güney duvarına dek uzanmaktadır. Kuzey kesimde duvarların yanı sıra iri payeler taşıyıcı unsur olarak kullanılmıştır. Küçük kubbeler ile merkezi kubbe arasında yer alan karşılıklı ikişer sütun taşıyıcı sistem olarak değerlendirilmiştir. Minber, kürsü ve yapıdaki tüm pencere kapı çerçeveleri ayrı ayrı süsleme şeridi ile hareketlendirilmiştir.Yapının onarım amacı ile iki minaresi de pabuç bölümüne kadar yıktırılmıştır. Bursa kemerli açıklıklarla dışa açılan son cemaat yerine 10 basamaklı bir merdivenle ulaşılır. Zemin kat seviyesi altında bodrum katı vardır.Camide Caminin yapımıyla ilgili olmayan burada muhafaza edildiği anlaşılan 1329/1913 ve 1319/1903 tarihli iki kitabe bulunmaktadır.Camii Klasik Osmanlı Mimarisi tarzında inşa edilmiştir. Kayıtlardan 1952 yılında inşa edildiği anlaşılmaktadır.
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKBK'nun 08.05.2002 gün ve 10638 sayılı kararı
Revizyon Aydın KVKBK'nun 17.04.2015 gün ve 3828 sayılı kararı
Görüntülenme Sayısı : 5954    Eklenme Tarihi : 13 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Mayıs 2015 Cuma