­ ÇUKURTARLA HÖYÜĞÜ | Kültür Portalı

ÇUKURTARLA HÖYÜĞÜ - Sivas

Harita No J38-c-03-b
Mah. Köy - Mevkii Hürriyet Mahallesi, Çukurtarla Mevkii
Adres Hürriyet Mahallesi, KANGAL
Parsel 1, 2, 5
Vakfiye
Genel Tanım Kangal, Merkez, Hürriyet Mahallesi’nde, ilçe merkezinin güney-batısında, kuzey-batı, güney-doğu istikametinde uzanan 120 m. uzunluğunda, yaklaşık 50 m. genişliğindeki tepe üzerinde ve doğu eteklerinde yoğun seramik parçalarına rastlanmıştır. Tepenin batı bölümünde toprak alınması sonucu ortaya çıkan derin kesitlerde, herhangi bir kültür tabakası izine rastlanmamakta olup, kesit tamamen doğal görünümlü kırmızı tarla toprağından oluşmaktadır. Yapılan literatür incelemesinde bu alanın 1927–1929 yıllarında Von Der Osten’in Sivas ve Kangal çevresinde yaptığı geziler sırasında inceleyip mevcudiyetini bildirdiği yerleşmeler arasında olduğu anlaşılmıştır. Bugün itibariyle yerleşimin batı kesimi, yapılanmanın olmadığı, tarımsal faaliyetlerin yürütüldüğü tarlalar şeklindedir. Yerleşimin orta kısmı hafif yüksek ve geniş bir tepe şeklinde olup, bu bölgede kısmi yapılanmalar mevcuttur. Batı kesimde sur yığıntısı şeklinde yerleşimin etrafını dairesel olarak çevreleyen toprak yığıntıları mevcuttur. Sur yığıntısından tabak şeklinde eğimli olarak aşağıya doğru inen arazi yapısı, yukarıda; merkezde olduğundan bahsettiğimiz tepe ile birleşerek yeniden yükselmektedir. Yüzeyden toplanan seramikler burada 3. bin, 2. bin, Demir Çağı, Helenistik ve Roma dönemlerinde kesintisiz yerleşim olduğunu göstermektedir.
Ayrıntılı Tanımı -
Tescil Kararı 16.01.2010-1592
Yayın Dizini KÖKTEN, İ. Kılıç. Kuzey-Doğu Anadolu Prehistoryasında Bayburt Çevresinin Yeri, sayfa 477