­ ÇEŞME (MERKEZ SALAR BELDESİ) | Kültür Portalı

ÇEŞME (MERKEZ SALAR BELDESİ) - Afyonkarahisar

Mah. Köy - Mevkii Salar Beldesi
Adres Salar Beldesi MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Çeşme kasabanın eski yerleşim alanında bulunmaktadır. Dikdörtgen planlı çeşmenin ön cephesi kaş kemerlidir.
Üst Yapı C
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Çeşme, kasabanın eski yerleşim alanında bulunmaktadır. Dikdörtgen planlı çeşmenin ön cephesi kaş kemerlidir. Kaş kemer yanlarda dikdörtgen kesitli iki adet devşirme desteğe oturmaktadır. Kemer aynasında dikdörtgen biçiminde iki satırlık bir kitabe bulunmaktadır. Bu kitabenin üzerinde 1211 H. (1796-1797 M.) tarihi okunmaktadır. Kitabenin altında bir silme, silmenin altında dikdörtgen biçimli, beşik kemerli küçük bir niş bulunmaktadır. Nişin alt kısmına devşirme taş yerleştirilmiştir. Bu devşirme taşın alt kısmında faal bir musluk, musluğun altında yine devşirme bir taş, bu devşirme taşın alt kısmında ise dikdörtgen biçiminde bir yalak yer almaktadır. Çeşmenin doğuda bulunan ön cephesi moloz taş, tuğla ve devşirme malzemelerle oluşturulmuştur. Cephenin iki yanındaki devşirme destekler mermerdendir. Çeşmenin diğer cepheleri moloz taş ve tuğla örgülüdür. Bu cephelerde yer yer kesme taş da kullanılmıştır. Çeşmenin sonradan yapılmış olan saçak kısmı andezit taşındandır. Kasaba halkının ifadesine göre, çeşmenin özgün saçağının taşları çeşmeye güney tarafından bitişik olan duvarın harpuştasında kullanılmıştır. Çeşme yakın bir tarihte kasaba halkı tarafından onarılmış, cepheleri boyanmıştır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı EKTVKBK 3860 18.11.2009
Ekler Rapor, Fotoğraf
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1230    Eklenme Tarihi : 14 Temmuz 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 14 Temmuz 2014 Pazartesi