­ CELAL BAYAR MÜZESİ | Kültür Portalı

Celal Bayar Müzesi - Bursa

Adı Celal Bayar Müzesi
Mah. Köy - Mevkii Umurbey
Adres Umurbey/Gemlik/Bursa
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Gemlik ilçesi Umurbey beldesinde, Türkiye’nin üçüncü Cumhurbaşkanı Mahmut Celal Bayar adına, Celal Bayar Vakfı tarafından düzenlenen müze. Müze binasının temeli 1967 ‘de atıldı. Vakıf, Gemlik asliye hukuk yargıçlığının 11 Temmuz 1968 tarihli kararıyla tescil edildi. Müze binası tamamlandıktan sonra, açılış 26 Ağustos 1970’te yapıldı. Müzede, İkinci Meşrutiyet döneminden başlayarak Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet dönemleriyle ilişkili çeşitli anı eşyalarla belgeler bulunmakta; ayrıca 20.000 dolayında da kitap okuyucu ve araştırmacıların yararlanmasına sunulmaktadır. Bayar’ın Atatürk’le ve savaş arkadaşlarıyla çekilmiş tarihi fotoğrafların da yer aldığı müzede cumhurbaşkanlığı zamanında yerli yabancı pek çok kişi tarafından sunulmuş değerli armağanlar da sergilenmektedir.
Orjinal Kullanım Müze