­ ÇEKİRGE HAMAMI | Kültür Portalı

Çekirge Hamamı - Bursa

Adı Çekirge Hamamı
Harita No 28MIIc
Mah. Köy - Mevkii Çekirge Mahallesi
Adres Çekirge Mahallesi I. Murat Caddesi Askeri Hastane önü Osmangazi/Bursa
Vakfiye -
Genel Tanım Çekirge semtinde I. Murad Caddesi üzerinde, Askeri Hastanenin önünde, yol seviyesinin altında kalan tek hamamdır.
Yapılan Onarımlar 1971
Ayrıntılı Tanımı Çekirge semtinde I. Murad Caddesi üzerinde, Askeri Hastanenin önünde, yol seviyesinin altında kalan tek hamamdır. XIV. yy. (1365-1370) inşa edilmiştir. Kadınlarca şifalı ve kutsal bilinen hamam parasız yıkanmak üzere yapılmıştır. Yoldan birkaç basamak inildikten sonra yapıya giriş sağlanır. Giriş kapısı üzerinde tuğla ile deniz dalgası motifi işlenmiştir. Uzunca bir koridordan soğukluk bölümüne geçilir. Soğukluğun üzeri tek kubbe ile örtülüdür. Kubbeye geçiş içeride tromplarla sağlanmıştır. Bu bölümden yine dikdörtgen planlı başka bir koridora geçilmektedir. Bu koridora sıcaklık, usturalık bir hela bağlanır. Sıcaklık bölümünün üzeri kubbe ile örtülüdür. Yapının beden duvarları kesme taş ve tuğla ile örülmüştür. Örgü sırasında iki sıra kesme taş, bazen iki bazen de üç sıra tuğla kullanılmıştır. Ayrıca taşların arasında dikey tek tuğla kullanılmıştır. Yapının kubbeleri dıştan betonla kaplıdır.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam
Önerilen Kullanım Hamam
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1188    Eklenme Tarihi : 21 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 23 Eylül 2014 Salı