­ ÇAMAŞIRHANE | Kültür Portalı

Çamaşırhane - Bilecik

Adı Çamaşırhane
Harita No yok
Mah. Köy - Mevkii Çamaşırlık Sokak
Adres Pazaryeri/BİLECİK
Vakfiye
Genel Tanım Yöre halkı çamaşır yıkamak için kullanmakta olup, içinde sekiz ocağı, çamaşır yıkama taşları ve yalak bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yapım yılı bilinmeyen yapı Çamaşırlık Sokak'ın sonunda yer almaktadır. Tek katlı olarak iıışa edilen yapıda yakın zamanda Belediyesince cephe ve çatısında yapılan onarım yapıldığı ifade edilmiştir. Cephesi çimento sıvalı ve san boyalıdır. Giriş kısmına sonradan eklenti, arka cephe de WC eklenmiştir. Batı ve güney cephelerinde hayvanların su içmek için kullandığı yalak yer almaktadır. İç mekan özgünlüğünü korumaktadır. Girişe göre solda yalak ve yalağın iki tarafında çamaşır yıkamak için kullanılan taşlar yer almaktadır, tçeride sağ ve solda birer adeti köşe de pah oluşturacak şekilde konumlanmış dörder adet ocak bulunmaktadır. Girişin karşısında ise sonradan eklenmiş olan veya yenilenmiş olan WC bulunmaktadır. Ortasında feneri bulunan dört tarafa kırma çatısı Marsilya tipi kiremitle örtülmüştür. İç mekanda tavan kaplaması bulunmadığından çatı konstriiksiyonu gözükmektedir.