­ ÇAMAĞZI KÖYÜ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Çamağzı Köyü Çeşmesi - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Çeşme
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Tokat merkeze bağlı Çamağzı Köyü'nde yer alan çeşmenin Selçuklu dönemine ait H.673(M.1274-75) tarihli bir kitabesi vardır. Ancak bugün görülen çeşmenin süslemeleri 19.yy özellikleri göstermektedir. Çeşme 19.yy.da yeniden inşa edilmiş, Selçuklu dönemi kitabesi bu yeni yapıya eklenmiş olmalıdır. Dörtgen bir blok ile önünde tek kurnadan oluşan çeşme dıştan üç sıra profilli silmeyle kuşatılmıştır. En dıştaki silmede karanfil motifleri yer alırken diğer iki silme bezemesizdir. Yüzeysel bir kemerden ibaret çeşme nişinin köşeliklerinde bitkisel bezemeler işlenmiştir. Yuvarlak kemerli tas nişini, uçları dışa doğru kıvrılan bir profil kuşatmaktadır. Tas nişinin hemen üstünde uçları birer palmetle sonlanan kartuş, yalak kısmında daha büyük boyutlarda işlenmiştir. Düzgün kesme taş malzemeyle inşa edilmiş çeşmenin süslemeleri kazıma ve kabartma tekniğinde yapılmıştır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme