­ İÇ KALE | Kültür Portalı

İç Kale - Isparta

Adı İç Kale
Mah. Köy - Mevkii Kale Mahallesi
Adres Kale Mahallesi Eğirdir/ISPARTA
Vakfiye
Genel Tanım Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 17.01.1975 tarih ve 152 sayılı Genelgesi ile Kültür Varlığı olarak tescil edilmiştir. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 24.04.1995 Gün ve 2507 Sayılı Kararı ile İç Kale ve Çevresi I.-III. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak belirlenmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Eğirdir İlçesinde, Göl’e doğru uzanan yarımada üzerinde iç ve dış kale vardır. Dış kalenin yalnız temelleri kalmıştır. İç kale ise bugün hala ayaktadır. Yarımadayı kuzey-güney doğrultusunda keser. Kesin yapılış tarihi bilinmemekle birlikte MÖ 4. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Roma ve Bizans Dönemlerinde çeşitli tamirler görmüştür. Dış kaplama taş bloklar, iç kısmı ise moloz dolgudur. En son Hamidoğulları Devrinde tamir edilmiş ve Timur’un Eğirdir’i istilası sırasında tahrip edilmiştir. 1826’da Eğirdir’i ziyaret eden İzmirli papaz Arundel Eğirdir gezisini anlatırken kale içine bir asma köprüden geçerek girdiğini söyler. Son zamanlarda bu hendek dolup bataklık olduğu için kalenin kuzey tarafı “Kurbağalık” diye adlandırılmıştır. Kaleburnu Hamamı, Vezirlerevi Önü Hamamı dışında Kale Mahallesinde dikkate değer tarihi bir kalıntı yoktur. Kale girişi aslında üç kapılıdır. Şimdiki kapı orta kapıdır. İlk giriş kapısının izleri halen mevcuttur. Daha önceleri kale kapısından içeri girdikten sonra sol tarafta mevcut olan ve “Zindan” adı verilen 30m²lik bir tonoz oda daha sonra yok olmuştur. Kalenin güney son ucuna da “Gâvur Mezarlığı” denmektedir. Öğretmen Etem Kartal’ın Kale ile ilgili anılarında şöyle bir not vardır. “1932 yılında Isparta Milli Eğitim Müdürü Neşet Köse, Hangah önünde bulunan Hamidoğullarına ait mezar taşlarıyla Kalenin kapısı üzerinde bulunan taşıÜn Mecmuasına çıkaracağını söyleyip Isparta’ya göndermiş, Halil Hamit Paşa Kütüphanesine koydurmuştur. Bu taşın Romalılara ait olduğu söylenmiştir.” Eğirdir Kalesi Osmanlı Döneminde bir ambar görevi görmüştür. Kanunnamelerde kaleye öşür getirildiğinden söz edilmektedir. 1609 tarihli bazı belgelerde de kale erlerinden, kale komutanlarından söz edilir. Prof. Dr. M. Akif Erdoğru XVI. Yüzyılda Eğirdir Kalesini bekleyen askerler için (Merdan-ı Kal’a-yı Eğirdir) Eğirdir’e bağlı Cire, Erikli, Çukur, Çay, Ağılköy, Ilgın, Sorkuncak, Balçıklı, Baş, İmrahor, Kafir, Yakacık, Zindancık Köylerinin vergilerinin bu kale askerlerine tahsis edildiğini, kanun kaçaklarının, eşkiyaların, asi öğrencilerin kale zindanına hapsedildiğini yazar. Kale Roma, Bizans, Selçuklu, Hamit Beyliği devrinde zaman zaman onarım görmüştür. İç Kaleyi Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubad (1220-1227) yeniden inşa ettirmiştir. Osmanlılara geçtikten sonra sınırlardan uzak bir kale olduğu için ihtiyaç duyulmadığından kendi haline terk edilmiş, zamanla çok yıpranmıştır. 1706 da, 1714 de Eğirdir’e gelen Fransız gezgini P.Lucas kalenin sağlamlığından bahseder. 1960 larda sıradan bir restorasyon yapılmıştır.
Orjinal Kullanım Kale
Bugünkü Kullanımı Kale
Önerilen Kullanım Kale
Tescil Kararı Antalya Kült. ve Tab. Varl. Kor. Böl. Kurulu’nun 19.04.2010 tarih ve 3969 Sayılı Kararıyla Tesciline
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita