­ BİZANS KİLİSESİ | Kültür Portalı

BİZANS KİLİSESİ - Düzce

Adres Düzce İli Akçakoca İlçesi Hacıyusuflar Mahallesi
Parsel 4-5,3-4
Yapım Tarihi 1. Kilise 6.yy -8. ve 9. yy
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye -
Genel Tanım Doğu Roma Dönemine ait olan kilise, Bazilikal planlı, 1230 m2'dir. Düzce İli, Akçakoca İlçesi, 477 ada 4,5 parsel ile 479 ada 3,4 parsellerde 1996 yılında Bolu Müzesi Müdürlüğünce yapılan kurtarma kazısı neticesinde 477 ada 4,5 parsellerde 15,50x24,60 ölçülerinde bir kilisenin yangın geçirerek yıkıldığı, yangın sonrası kilisenin yer aldığı parseller ile 479 ada 3,4 parselleri de kapsayacak şekilde 3 nefli başka bir kiliseni daha yapıldığı ortaya çıkarılmıştır. Taban döşemeleri 40x40x4cm. ebatlarında tuğla ile döşenmiştir. Kazı esnasında çıkan Justin II dönemine (MS.565-579) tarihlenen sikkeden 1.kilisenin 6. yy da; diğer kilisenin moloz taş ve özensiz yapı tekniğinden dolayı 8. ve 9. yüzyıllarda inşa edildiği ve çıkan buluntulardan 13. yüzyıla kadar faaliyet gösterdiği tespit edilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Doğu Roma Dönemine ait olan kilise, Bazilikal planlı, 1230 m2'dir. Düzce İli, Akçakoca İlçesi, 477 ada 4,5 parsel ile 479 ada 3,4 parsellerde 1996 yılında Bolu Müzesi Müdürlüğünce yapılan kurtarma kazısı neticesinde 477 ada 4,5 parsellerde 15,50x24,60 ölçülerinde bir kilisenin yangın geçirerek yıkıldığı, yangın sonrası kilisenin yer aldığı parseller ile 479 ada 3,4 parselleri de kapsayacak şekilde 3 nefli başka bir kiliseni daha yapıldığı ortaya çıkarılmıştır. Taban döşemeleri 40x40x4cm. ebatlarında tuğla ile döşenmiştir. Kazı esnasında çıkan Justin II dönemine (MS.565-579) tarihlenen sikkeden 1.kilisenin 6. yy da; diğer kilisenin moloz taş ve özensiz yapı tekniğinden dolayı 8. ve 9. yüzyıllarda inşa edildiği ve çıkan buluntulardan 13. yüzyıla kadar faaliyet gösterdiği tespit edilmiştir.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 24.02.1997 tarih ve 5074 sayılı kararı
Yayın Dizini Düzce Taşınmaz Kültür Envanteri Kitabı-Dini Kültürel Yapılar Sayfa 85
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 4307    Eklenme Tarihi : 02 Aralık 2015 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 02 Aralık 2015 Çarşamba