­ BURMALI ÇEŞME | Kültür Portalı

BURMALI ÇEŞME - Afyonkarahisar

Adres Burmalı Mahallesi Burmalı Çeşme Sokak MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Yaptıran Mahalle Halkı
Kitabe Var 2 Adet
Vakfiye Var 2 Adet
Genel Tanım Aynı adla anılan caminin kuzey doğusunda, Burmalı çeşme sokak üzerinde bulunur. 24 ve 26 Nolu evlere bitişik yapılmıştır. Cephesi düzgün kesme taştan, çatısı eğik, sundurma biçimindedir. Depoludur.
Yapılan Onarımlar Bilinen ilk onarım, yazıtından anlaşıldığı gibi H. 1386 yılında olmuştur.
Ayrıntılı Tanımı Kesme taş kaplı cephenin üst ve yanlarını iç ve dış bükey hatlarla çevreleyen silmeler, yanlarda kırılarak aşağıya dik iner. Çeşme musluğu, mermerden iç içe iki silmeli beşgen plaka ortasında oval bir plaka üzerindeki stilize kenger yaprakları ile bezeli. Çeşme aynasının ortasındadır. Mermer plakanın üstünde ve tam ortasına gelen yerde, kenarları bazalt cinsi taştan söveli, profilli küçük bir niş bulunur. Daha üstte cephenin ortasında, mermer oluk üzerinde yuvarlak kemerli bir pencere vardır. Etrafı bazalt cinsi taştan sövelidir. Depoya açılan pencere saç ile kapatılmıştır. Pencerenin yukarısında 27 x 110 cm. lik mermer üzerinde Türkçe sülüs iki satır altı mısralık yapım yazıtı bulunur. 1-Burmalı komşuları hayra kıldı ittifak Hem mücedded oldu inşa feyziya bu çeşme sağr. 2-Buldular komşuları hakka rızayı Sal-ı rûmiden dedim cevherle çün tarihini İç şehiden aşkına yaded ervahı rumi 1303 Diğer yazıt cephenin sağ üst köşesinde yer alır. 28 x 45 cm. lik mermer üzerinde üç satır halindedir. 1-Merhum Turunç Ağa çırağı Hacı İsmail Ağa 2-Kerimesi Hamdizade Osmanağa 3-Zevcesi Havva kadın çeşmesi eyle dua 86 (1386) Diğer üst köşede, çeşme cephesinin batı yanında küçük mermer plaka üzerine MAŞAALLAH yazısı kazınmıştır. Çeşme cephesinin iki yanı 67 cm genişliğinde araları harçlı moloz taşla doldurularak takviye edilmiştir. Çeşmenin iki yanında yer alan beton sekiler 60 cm yüksekliğindedir. İki seki arasındaki ara boşluk yalak ödevi yapmakta olup akıntısı öne verilmiştir. Eğik çatısı öne doğru taşıntılı olup, ahşap hatıl üzeri oluklu kiremit ile kaplıdır. Önünde kenarları tırtıllı saçtan yapılmış Gölgeliği (Saçağı) bulunur. Önden ahşap dayanakla duvara bağlanmıştır. Su birikim yeri arkadadır. ÇEVRESEL YAPILANMA ÖNERİSİ: Yürürlükte olan Afyon İl İmar Planına göre Anıtın bulunduğu adada bitişik nizamda iki kat inşaat ruhsatı verilmektedir. Anıta zarar vermemek ve aykırı düşmemek koşulu ile Müze denetiminde bitişik nizamda iki kat yapılanmaya izin verilmesi kanımızca uygundur.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı GEEAYK A-2314 11.07.1980
Ekler Rapor,Fotoğraf,Kroki,Kitabe,Diğer
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 2151    Eklenme Tarihi : 09 Nisan 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 09 Nisan 2013 Salı