­ BEYLER TÜRBESİ | Kültür Portalı

Beyler Türbesi - Sinop

Adı Beyler Türbesi
Mah. Köy - Mevkii Dizdaroğlu Köyü-Behramoğlu Mahallesi
Adres Merkez/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Köy Muhtarlığı
Vakfiye
Genel Tanım Beyler Türbesi ismiyle bilinen alan, Dizdaroğlu Köyü, Behramoğlu Mahallesi mezarlığı içerisinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Alanda bulunan bazı mezar baş taşlarının yapısı incelendiğinde bu türbenin Candaroğlu Beyliği dönemine ait olabileceği ve mezar kalıntılarındaki gerek mimari ve gerekse yazı ve bezeme açısından özenli ve estetik sanat kullanıldığı göz önüne alındığında burada yatan kişilerin beylik hanedanından aynı aileye mensup kişiler olabilecekleri tahmin edilmektedir.Kaçak kazılar ile tahrip edilen mezarlara ait (mezar gövde, baş ve ayak taşları, mezar taşı yuvaları, mezar ana duvarları vb.) kalıntılar alanda dağınık vaziyette bulunmaktadır. Türbenin kuzey tarafında ve tel örgünün dışında yine aynı döneme ait olduğu düşünülen yan yana, 2 adet çocuk mezarı taşı görülmektedir. Ayak ve baş taşlarının birleşik olduğu bu yekpare mezar taşları kaçak kazılar sırasında türbe içerisinden çıkarılarak buraya atılmış olmalıdır. Bu iki adet çocuk mezar taşı; sanatsal açıdan özensiz olarak yapılmıştır.
Orjinal Kullanım Mezar
Bugünkü Kullanımı Mezar
Önerilen Kullanım Mezar
Tescil Kararı Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü-24.04.2013/928
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 986    Eklenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 08 Eylül 2014 Pazartesi