­ BEKE KAPLICASI | Kültür Portalı

Beke Kaplıcası - Çorum

Adı Beke Kaplıcası
Mah. Köy - Mevkii Figani Köyü
Adres Mecitözü İlçesi
Vakfiye
Genel Tanım Kaplıca, mimari unsurları ve halen kullanılan orta havuzda bulunan kitabeleriyle Geç Roma ve Erken Bizans Dönemlerine tarihlenir. Yapılan ilave ve onarımlarla orijinal özelliği bozulmuş olsa da Çorum’daki tek tarihi kaplıcadır. Kaplıcada bugün kullanılmayan ikinci havuz, Roma Devri mimari özelliklerini, örgü tekniğiyle horasan harçlı pişmiş tuğla örgülü kubbesi, sütun, sütun başlığı, ve kaideleriyle üzerinde taşımaktadır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Kaplıca, mimari unsurları ve halen kullanılan orta havuzda bulunan kitabeleriyle Geç Roma ve Erken Bizans Dönemlerine tarihlenir. Yapılan ilave ve onarımlarla orijinal özelliği bozulmuş olsa da Çorum’daki tek tarihi kaplıcadır. Kaplıcada bugün kullanılmayan ikinci havuz, Roma Devri mimari özelliklerini, örgü tekniğiyle horasan harçlı pişmiş tuğla örgülü kubbesi, sütun, sütun başlığı, ve kaideleriyle üzerinde taşımaktadır.