­ BAZALT KAYALIKLARI | Kültür Portalı

Bazalt Kayalıkları - Sinop

Adı Bazalt Kayalıkları
Mah. Köy - Mevkii Kurusaray Köyü-Harunçayı Mevkii
Adres Boyabat/SİNOP
Vakfiye
Genel Tanım Kurusaray Köyü’nün hemen altında ve yaklaşık 500-700 metre uzunluktaki Harun Çayı yatağının her iki yamacında yer alan ve jeolojik oluşumlar sonucu meydana gelen doğal kayalıklar ilginç bir görünüm arz etmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kurusaray Köyü’nün hemen altında ve yaklaşık 500-700 metre uzunluktaki Harun Çayı yatağının her iki yamacında yer alan ve jeolojik oluşumlar sonucu meydana gelen doğal kayalıklar ilginç bir görünüm arz etmektedir. Üstten bakıldığında çokgen görünümlü blok taşalar bir arı peteği görünümünde, karşıdan bakıldığında ise yan yana dizilmiş ince uzun prizmal gövdeli blok taş yığını şeklindedir. Tamamen jeolojik bir oluşum olup, yer yer insan eliyle yan yana dizilmiş dörtgen taş yığınları görünümü vermektedir. Bu taş blokları yağmur, rüzgar ve güneş ışıkları neticesinde yer yer yerlerinden koparak çay yatağına yığınlar halinde düştüğü görülmektedir.
Tescil Kararı Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu-08.03.1996/2406
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 2225    Eklenme Tarihi : 09 Şubat 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 03 Eylül 2014 Çarşamba