­ BAŞÇI İBRAHİM PAŞA CAMİ | Kültür Portalı

Başçı İbrahim Paşa Cami - Bursa

Harita No 27PId
Mah. Köy - Mevkii İbrahim Paşa Mahallesi
Adres İbrahim Paşa Mahallesi Başçı İbrahim Sokağı Osmangazi/Bursa
Yaptıran Başçı İbrahim Paşa
Vakfiye -
Genel Tanım Kare planlı olan asıl ibadet mekanı prizmatik üçgenlerin (badem) meydana getirdiği bir kuşak üzerine oturan üstten kurşunla kaplı kubbe ile örtülüdür. Ana mekan 10,00 x 9,95 metre iç ölçülerinde olup, ortası boğumlu prizmatik üçgenlerden oluşan bir kuşak üzerine oturan, dıştan sekizgen kasnaklı bir kubbe örtmektedir. Kasnakta üç pencere, altta sekiz, üstte altı adet pencerelerle içerinin aydınlığı sağlanmıştır. Alt sıralardaki pencerelerden altı tanesi genişletilerek şekilleri bozulmuştur. Güneydeki iki pencerenin ahşap kapakları orijinaldir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Cami zamanla harap olmuş 1854 depreminde sonra ve 1891 yıllarında onarım görmüştür. Bir ara depo olarak kullanılan yapı Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Bursa Eski Eserleri sevenler Kurumunun ortaklaşa onarım sonucu 1960 ibadete açılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Maskem semtinde, Başçı İbrahim Sokağında bulunan cami, fatih devri eseridir. Başçı İbrahim tarafından yaptırılmış olup, vakfiyesinin aslı Topkapı Sarayının arşivindedir. Cami zamanla harap olmuş 1854 depreminde sonra ve 1891 yıllarında onarım görmüştür. Bir ara depo olarak kullanılan yapı Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Bursa Eski Eserleri sevenler Kurumunun ortaklaşa onarım sonucu 1960 ibadete açılmıştır. Kare planlı olan asıl ibadet mekanı prizmatik üçgenlerin (badem) meydana getirdiği bir kuşak üzerine oturan üstten kurşunla kaplı kubbe ile örtülüdür.Ana mekan 10,00 x 9,95 metre iç ölçülerinde olup, ortası boğumlu prizmatik üçgenlerden oluşan bir kuşak üzerine oturan, dıştan sekizgen kasnaklı bir kubbe örtmektedir. Kasnakta üç pencere, altta sekiz, üstte altı adet pencerelerle içerinin aydınlığı sağlanmıştır. Alt sıralardaki pencerelerden altı tanesi genişletilerek şekilleri bozulmuştur. Güneydeki iki pencerenin ahşap kapakları orijinaldir. Son cemaat yerinde girişi bulunan minare caminin batı köşesindedir. Sekizgen kaideli silindirik gövde tuğladandır. Şerefe, altı sıra kirpi saçak dizilidir. Petek, külah ve şerefe onarım sırasında yenilenmiştir. Avlu ortasında bulunan sekiz kenarlı şadırvan da yenidir. Başçı İbrahim Cami ile Hamamı arasında ve güney duvarı arkasında birçok mezarlar yer alır. Güneydoğusunda 1481 yılında ölen Başçı İbrahim Bey’in mezarı bulunmaktadır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2762    Eklenme Tarihi : 07 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 16 Eylül 2014 Salı