­ BAFİD (YAFES) KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

BAFİD (YAFES) KÖPRÜSÜ - Şırnak

Adı BAFİD (YAFES) KÖPRÜSÜ
Mah. Köy - Mevkii Cizre
Adres Cizre/ŞIRNAK
Yaptıran Cemaleddin İsfahani
Vakfiye -
Genel Tanım Yakınındaki köyden dolayı “ Yafes Köprüsü” olarak bilinmektedir. İbn Ömer Köprüsü, Dicle Köprüsü ve Bafıd Köprüsü gibi isimlerle de anılmaktadır. H. Aksu, köprünün Sasaniler devrinde yapıldığını belirtmektedir. Selçuklu Dönemi’ne ait köprü daha önceleri Türkiye topraklarında iken Dicle Nehri’nin yatak değiştirmesi sonucu Suriye topraklarına geçtiği görülmüştür. Bu nedenle askerler nezaretinde uzaktan fotoğrafı çekilmekle yetinilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yayınlara geçen köprünün önemi üzerindeki taş figürlü kabartmalarıdır. Bunlar daha çok burç ve gezegen tasvirleridir. Köprünün incelenmesi ancak Suriye tarafından mümkün görülmektedir.
Orjinal Kullanım Köprü
Önerilen Kullanım Köprü
Tescil Kararı -
Yayın Dizini -AKSU, Hüsamettin, 'Cizre İbn Ömer köprüsü' Hz. Nuh2tan Günümüze Cizre Smpz, İstanbul,1990 S.155-164
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 1957    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 14 Mayıs 2014 Çarşamba