­ AZİZE CATHERİNE ŞAPELİ | Kültür Portalı

AZİZE CATHERİNE ŞAPELİ - Nevşehir

Adı AZİZE CATHERİNE ŞAPELİ
Adres Göreme Açıkhava Müzesi/ NEVŞEHİR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yapan BİZANS DÖNEMİ
Vakfiye
Genel Tanım Karanlık Kilise ve Çarıklı Kilise arasında yer alan Azize Catherine Şapeli, hem narteksi, hem de naosu serbest haç planlı, merkezi kubbeli, haç kolları beşik tonozlu ve apsisi templonludur
Yapılan Onarımlar Onarılmıştır
Ayrıntılı Tanımı Karanlık Kilise ve Çarıklı Kilise arasında yer alan Azize Catherine Şapeli, hem narteksi, hem de naosu serbest haç planlı, merkezi kubbeli, haç kolları beşik tonozlu ve apsisi templonludur. Narteks zemininde dokuz mezar, duvarlarında ise iki nişli mezar (arkosolium) yer alır. Şapelin sadece naos kısmı figürsel dekorasyonlar içermektedir. Pandantifler kabartma geometrik süslemelerle bezenmiştir. Anna adındaki donor tarafından yaptırılan Azize Catherine Şapeli 11.yy tarihlenmektedir.
Yayın Dizini M.Restle, Byzantine Wall Painting in Asia Minor, Germany 1967