­ AYNALI KADIN (SULTAN HATUN) TÜRBESİ | Kültür Portalı

Aynalı Kadın (Sultan Hatun) Türbesi - Sinop

Adres Arkeoloji Müzesi Bahçesi-Merkez/SİNOP
Yapım Tarihi H.797-M.1395
Kitabe 3 satırlık yazı
Vakfiye 3 satırlık yazı
Genel Tanım Osmanlılardan Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa’nın kızı ve Kastamonu Emiri Süleyman Paşa’nın karısı ve İsfendiyaroğulları Türbesinde yatan 1.İbrahim Beyin anası, yanındaki de kız kardeşidir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Osmanlılardan Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa’nın kızı ve Kastamonu Emiri Süleyman Paşa’nın karısı ve İsfendiyaroğulları Türbesinde yatan 1. İbrahim beyin anası, yanındaki de kız kardeşidir. 8.50 x 8.50 m ölçülerinde kare planlı, kesme taş malzemeden inşa edilmiş olan türbenin doğu cephesinde mermer bloklardan oluşan yuvarlak kemerli ve çift kanatlı bir ahşap kapısı bulunmaktadır. Kapı üzerinde 70x 40 cm dikdörtgen mermer üzerindeki yazıt, 3 satırlık kalın Selçuklu nesihiyle yazılmıştır.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3906    Eklenme Tarihi : 03 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi