­ ATABİNDİ KÖYÜ KAYA MEZARLARI VE KAYA YERLEŞİMİ | Kültür Portalı

Atabindi Köyü Kaya Mezarları ve Kaya Yerleşimi - Ağrı

Adı Atabindi Köyü Kaya Mezarları ve Kaya Yerleşimi
Mah. Köy - Mevkii Atabindi Köyü
Adres Atabindi Köyü/Tutak
Kültür Dönemi Urartu
Vakfiye
Genel Tanım Tutak ilçesine bağlı Atabindi ile Dayıpınarı Köyleri arasında oldukça yüksek bir dağın zirvesinde bulunmaktadır. Cephesi doğuya bakan sarp bir kayalığın içine oyulan yapı bir giriş holü ve üç odadan meydana gelmektedir. Ön cephesi tamamen ulaşılması güç kayalardan meydana geldiği için girişi batı yönden üstten sağlanmıştır. Dar bir geçit şeklindeki giriş üstteki kaya bloklarının çatlaması ve zamanla kayması ile kapanacak hale gelmiştir. Bir insanın sürünerek zor geçebileceği bu girişten sonra kaya bloğuna aşağı doğru oyulmuş 12 basamaklı bir merdivenle ön odaya inilmektedir. Yaklaşık 4.00 x 2.00 m. ölçülerindeki ön oda doğu duvarın ortasında yer alan dikdörtgen bir pencere ile aydınlatılmıştır. Bu odanın duvarları oldukça düzgün bir biçimde yontulmuş olup duvar yüzeyleri perdahlanmıştır. Odanın batı duvarının ortasında içe doğru kademeli bir şekilde oyulan ve üzerinde sonradan kazıldığı belli olan bir haç motifinin yer aldığı bir dikdörtgen kapı ile geniş bir alana geçilmektedir. Yaklaşık 8.00 x 6.00 m. ölçülerindeki bu odanın doğu duvarı giriş kapısının kuzeyinde dışa doğru oyularak dikdörtgen bir alan oluşturulmuştur. Odanın duvarlarının tavana yakın kısmına boydan boya yuvarlak kemerli küçük nişler açılmıştır. Kaya mezarının üst kısmında Urartu dönemi kalelerinde sıklıkla karşımıza çıkan ve kutsal işaretler olarak adlandırılan kaya işaretleri bulunmaktadır. Urartu uygarlığına özgü bir gelenek olduğu anlaşılan bu kaya işaretleri son zamanlarda etrafına yazılar yazılarak tahrip edilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Tutak ilçesine bağlı Atabindi ile Dayıpınarı Köyleri arasında oldukça yüksek bir dağın zirvesinde bulunmaktadır. Cephesi doğuya bakan sarp bir kayalığın içine oyulan yapı bir giriş holü ve üç odadan meydana gelmektedir. Ön cephesi tamamen ulaşılması güç kayalardan meydana geldiği için girişi batı yönden üstten sağlanmıştır. Dar bir geçit şeklindeki giriş üstteki kaya bloklarının çatlaması ve zamanla kayması ile kapanacak hale gelmiştir. Bir insanın sürünerek zor geçebileceği bu girişten sonra kaya bloğuna aşağı doğru oyulmuş 12 basamaklı bir merdivenle ön odaya inilmektedir. Yaklaşık 4.00 x 2.00 m. ölçülerindeki ön oda doğu duvarın ortasında yer alan dikdörtgen bir pencere ile aydınlatılmıştır. Bu odanın duvarları oldukça düzgün bir biçimde yontulmuş olup duvar yüzeyleri perdahlanmıştır. Odanın batı duvarının ortasında içe doğru kademeli bir şekilde oyulan ve üzerinde sonradan kazıldığı belli olan bir haç motifinin yer aldığı bir dikdörtgen kapı ile geniş bir alana geçilmektedir. Yaklaşık 8.00 x 6.00 m. ölçülerindeki bu odanın doğu duvarı giriş kapısının kuzeyinde dışa doğru oyularak dikdörtgen bir alan oluşturulmuştur. Odanın duvarlarının tavana yakın kısmına boydan boya yuvarlak kemerli küçük nişler açılmıştır. Kaya mezarının üst kısmında Urartu dönemi kalelerinde sıklıkla karşımıza çıkan ve kutsal işaretler olarak adlandırılan kaya işaretleri bulunmaktadır. Urartu uygarlığına özgü bir gelenek olduğu anlaşılan bu kaya işaretleri son zamanlarda etrafına yazılar yazılarak tahrip edilmiştir. Tamamen korumasız durumda olup kaçak kazılar ve doğal tahribat mevcuttur. Çevrede Urartu yerleşmesi özelliği göstermesi bakımından önemli bir sit alanıdır. Anadolu’da bulunan Urartu dönemi kaya mezarları ve kaya işaretleri içerisinde önemli örneklerdir Kazı ve restorasyon çalışmaları. Koruma altına alınması
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2268    Eklenme Tarihi : 20 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma