­ ASKERİ HASTANE ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

ASKERİ HASTANE ÇEŞMESİ - Edirne

Adres Kadınlar Parkı
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Edirne Belediyesi
Yaptıran Tosyavizade Rıfat Osman
Yapım Tarihi H. 1134/ M. 1915
Vakfiye -
Genel Tanım Çeşme ilk olarak Edirne’nin kuzeyindeki Eski Askeri Merkez Hastanesi’nin bahçesine inşa edilmiş; yıkılmaya yüz tutunca 1971 yılında Edirne Belediyesi tarafından bugün bulunduğu yer olan Kadınlar Parkı’na nakledilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Günümüzde Kadınlar Parkı olarak bilinen mekan içerisinde bulunan çeşme, yatay dikdörtgen bir plan üzerine oturmaktadır. Kuzeye bakan çeşme, köşelerden yükseltilmiştir. Cephede sivri kemerli bir niş bulunur. Nişin merkezinde mermerden iki bölümlü bir ayna taşı bulunmaktadır. Ayna taşı sağ ve sol yönde Rumili birer bordürle sınırlandırılmıştır. Ayna taşının üzerinde, bir dışbükey silmeden sonra kitabelik gelmektedir. Kitabenin üzerinde yer alan düz ve dışbükey silmelerden sonra ayna taşı dilimli bir taç ile sonlanır. Çeşme bugünkü yerine taşındıktan sonra güney cephesine de musluk bağlanmış ve iki cephe de akar hale getirilmiştir. Çeşmede ayna taşının hemen altından başlayarak tüm cepheleri dolaşan biri düz, diğeri yarım daire profilli iki silme kuşağı ile sivri kemer kilit noktası üzerinde başlayan ve yine tüm cepheyi dolaşan yarım daire profilli silme kuşağı cepheye hareketlilik kazandırmıştır. Çeşmenin güney cephesinde saçağın alt tarafında bulunan ve her biri dilimli bir kartuş içine alınmış beş satır halindeki kitabelik bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 765    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2018 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 20 Şubat 2018 Salı