­ ARTVİN KALESİ | Kültür Portalı

Artvin Kalesi - Artvin

Yapım Tarihi Bilinmiyor.
Yapan Bilinmiyor.
Kitabe Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Vakfiye Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Genel Tanım Kale Çoruh ırmağı üzerinde yer alan Artvin Köprüsü’nün karşı yanında yükselen ve ırmak tabanından 70.00 m. yüksekliğe tırmanan anakaya üzerine kurulmuştur.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Kale çeşitli tarihlerde onarımlar geçirmiştir. 2012 yılında da ışıklandırılması yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Herhangi bir kitabesi bulunmayan kalenin kesin olarak hangi tarihte inşa edildiği bilinmemektedir. Ancak çevrede aynı plan ve teknikte inşa edilen birçok iç kalelere rastlanmaktadır. Diğerlerinde olduğu gibi, burada da küçük bir şapelin varlığı, Ortaçağda yörede yaşayan hıristiyan medeniyetince yani Bagratlılar tarafından X. yy.’da kurulmuş olmalıdır. Stratejik konumu itibariyle Osmanlılar zamanında tamir edilerek kullanılmıştır. Günümüzde, 211. Jandarma Hudut Alayı’nın sahası içerisine kaldığından izinle gezilmektedir. Bu yüzdende oldukça sağlam kalmıştır. Kale, Erzurum ve Samsun bağlantılı devlet karayolunun Artvin şehir merkezine çıkış sağlayan noktada; Çoruh ırmağı üzerinde yer alan Artvin Köprüsü’nün karşı yanında yükselen ve ırmak tabanından 70.00 m. yüksekliğe tırmanan anakaya üzerine kurulmuştur. Kalenin giriş yeri, şehir merkezine yaklaşık 3 km. uzaklıktadır.Toplam alanı 1600 m² olan kale, topografik itibariyle üç kademeden oluşan, yamuk bir plan göstermektedir. Kalenin iki adet girişi vardır. Bu girişlerden en önemlisi güneybatı köşesinde bulunmakta olup, iki aşamalı olarak planlanmıştır. Şehir tarafına bakan bunlardan iki kapı, kalenin en alt kısmını teşkil eden bölüme girişi sağlamaktadır. Buradaki ikinci kapıyla da merkezi teşkil eden kısma geçilmektedir. Orta mekanın kuzeydoğu yönündeki sur duvarı üzerinde Çoruh Irmağı’na açılan kalenin ikinci giriş kısmı yer almaktadır. Bunlardan sonra, asıl kısmın güneybatısında anakaya üzerine oturtulmuş ve kalenin en yüksek bölümünü teşkil eden, üçüncü kademeyi oluşturan kule gelmektedir. Kale, Artvin şehir merkezine en yakın, Ortaçağdan günümüze ulaşan ünik bir eser olarak, önemini korumaktadır.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 06.02.1982/A-3301
Yayın Dizini Ortaçağ’dan Osmanlı Dönemi Sonuna Kadar Artvin’deki Mimari Eserler, ANKARA, 1999