­ ALÇAK KÖPRÜ | Kültür Portalı

Alçak Köprü - Amasya

Mah. Köy - Mevkii Hatuniye Mahallesi
Adres Amasya Merkez Ziya Paşa Bulvarı üzerinde yer almaktadır.
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Amasya Merkez Dere Mahallesi ile Hatuniye Mahallesini birbirine bağllayan güzergahtadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yeşilırmak üzerinde Antik Amasya ile antik kent varoşunu birbirine bağlayan ve Roma Döneminde düzgün kesme taş malzeme ile inşa edilmiş (4) gözlü köprülerdendir. Ancak zamanla Yeşilırmak yatağının dolması sonucunda köprünün kemerleri ırmak seviyesinde kalmış ve alçak köprü olarak adlandırılmıştır. Osmanlı Döndeminde 19. yüzyılda köprünün kemerleri üzerine önce ahşap ayaklar konularak kullanılmış, sonradan ise devşirme taş malzemeler ile ayaklar yapılarak üzerine bir tabla atılarak asfalt kaplanmıştır.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü