­ AKÇAŞAR YERALTI OYMA ODA MEZARI | Kültür Portalı

Akçaşar Yeraltı Oyma Oda Mezarı - Isparta

Adı Akçaşar Yeraltı Oyma Oda Mezarı
Mah. Köy - Mevkii Akçaşar Köyü Kurbanlık Mevkii
Adres Akçaşar Köyü Kurbanlık Mevkii Yalvaç/ISPARTA
Yapım Tarihi Roma Dönemi
Vakfiye
Genel Tanım Yüzey toprağının 4 m. altında ortaya çıkan yeraltı oyma oda mezar, kireç taşından (?) oluşan ana kaya kitlesine oyularak oluşturulmuştur.
Üst Yapı C
Rutubet C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Isparta İli, Yalvaç İlçesi, Akçaşar Köyü, Kurbanlık Mevkiinde yer almaktadır. Yüzey toprağının 4 m. altında ortaya çıkan yeraltı oyma oda mezar, kireç taşından (?) oluşan ana kaya kitlesine oyularak oluşturulmuştur. 2.60 x 2.20 m. boyutlarındaki ve 170 cm. yüksekliğindeki mezar, tek bir odadan oluşmaktadır. Mezarın giriş kapısı kareyi andıran bir şeklinde ve 62 x 75 cm. ölçüsünde olup, güney yönüne bakmaktadır. Kapı önü ve mezarın üst kısmı, büyük blok taşlar ile kapatılmıştır. Üst kısmı kapatan blok taşların, mezarın tavanını oluşturan iç kesime bakan yüzü düzleştirilmiş, dış yüzü ise işlenmeden doğal şekliyle bırakılmıştır. Mezar üzerinde bu blok taşlardan sadece ikisi in-situ olarak kalmış, diğer bölümler tahrip edilmiştir. Mezarın içerisinde batı, kuzey ve doğu yönüne bakan üç seki yer almakta olup, sekilerin ortası dikdörtgen şeklinde oyularak çukurlaştırılmıştır. Yeraltı oyma oda mezarın içine çok sayıda işlenmemiş taşlar yığılmıştır. Mezarın tavanı yarı semerdam şeklinde olsa da, kaçak kazı ve doğal etkenlerden dolayı büyük oranda tahrip olmuş durumdadır.
Ekler Rapor, Fotograf, Harita