­ AKAYLAR KONAĞI | Kültür Portalı

AKAYLAR KONAĞI - Sivas

Mah. Köy - Mevkii Gökmedrese Mahallesi
Adres Üçlerbey Mah. Serçeli 3. Sok. No:7 SİVAS
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yapım Tarihi 19. YY. Osmanlı
Vakfiye
Genel Tanım Zemin+2 katlı olan yapının temeli kesme taş örgülüdür. Diğer kısımlar ahşap arası kerpiç dolgulu ve tatlı kireç sıvalıdır.
Yapılan Onarımlar 2003 yılında Cumhuriyet Üniversitesi tarafından restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Temeli düzgün kesme taşlarla örülü, yerden yaklaşık 1 m yüksekliğe kadar devam etmektedir. Zemin kat üzerine iki katlı olarak inşa edilmiştir. Ahşap dikme araları kerpiç dolgu olup üzeri kireçle sıvalıdır. Çatısı oluklu kiremitle kaplıdır. Güney ve batı yönünde bulunan kapılarla genişçe bir avluya girilmektedir. Asıl girişi kuzey yönünde bulunan çift kanatlı ahşap kapıdan sağlanmaktadır. Batı yönündeki kapı sonradan açılmıştır. Güneydeki avlu kapısından girildiğinde avlu tabanının kesme taşlarla döşeli olduğu görülür. Yapının Sivas Konaklarının karakteristik özellikleri olan cumbası, dışa çıkmaları, dikdörtgen pencereleri ilk bakışta göze çarpar. Birinci katta bulunan mekanlarda süslemeye pek önem verilmemiştir. Üst katta ise orijinal şerbetlikler, nişler her odada bulunmaktadır. Orta salon tavanı ahşap süslemelidir. Daire biçimli tavan Sivas Konaklarının genel karakteristiğini taşımaktadır. Orijinal elemanlarını henüz yitirmemiş olan konak 2002 yılında Güzel sanatlar eğitiminde kullanılmak üzere Cumhuriyet Üniversitesine on yıllığına tahsis edilmiştir.
Önerilen Kullanım Konak
Yayın Dizini Bilget, N. Burhan, Sivas Evleri, Ankara 1993, s. 38–44