­ ABLA PINARI ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Abla Pınarı Çeşmesi - Isparta

Adı Abla Pınarı Çeşmesi
Harita No Isparta-M25-C3
Mah. Köy - Mevkii Boğazköy-Aytaşı Mevkii
Adres Eski Sütçüler Isparta Karayolu üzeri / Sütçüler
Vakfiye
Genel Tanım Boğazköy mezarlığının yaklaşık 50 m. Kuzeydoğusunda yer alır. Yörenin özgün taşı olan köfke taşından yapılmıştır. Tek cepheli ve haznesizdir. Köfke taşından kırma çatılıdır.
Yapılan Onarımlar 1952 yılında onarım görmüştür. Basit onarım yapılması gerekmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Eski Sütçüler- Isparta karayolu üzerinde Boğazköy mezarlığının yaklaşık 50 m. Kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yörenin özgün taşı olan köfke taşından yapılmıştır. Tek cepheli ve haznesizdir. Köfke taşından kırma çatılıdır. Cephesi sivri kemerli sağır nişli olup, kemer köşelerinde bir tanesi bezemesiz diğeri kalkan kabartmalı Roma dönemi mimari parça devşirme malzeme olarak kullanılmıştır. Niş ortasında dilimli kemerli küçük bir niş daha bulunmaktadır. Bu nişin üzerinde çeşmenin 1952 yılında onarım gördüğüne dair yazıt bulunmaktadır. Çeşmenin çimento kaplı hatılı bu tarihte onarım görmüştür. Yöre halkınca üçtaş arası olarak adlandırılan pınar kaynağı çeşmeye kuzey cephesinden bağlantılı olup, yakın tarihte mevcut suyun akışını artırmak için bağlantı bölümünden onarım görmüştür.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 10.02.2005 Tarih ve 243 Sayılı Kararıyla Tescil Edilmiştir.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita