­ ABACILAR MAHALLESİ CAMİİ | Kültür Portalı

Abacılar Mahallesi Camii - Isparta

Harita No 30L IIId
Mah. Köy - Mevkii Abacılar Mahallesi
Adres Camii Sokak / Yalvaç
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Yalvaç Belediye Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü
Vakfiye
Genel Tanım Isparta İli, Yalvaç İlçesi, Arabacılar Mahalle, 30L IIId pafta, 956 ada, 17 parsel no ile Yalvaç Belediye Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü üzerinde tescillidir.
Yapılan Onarımlar Yakın zamanda camii yanına iki şerefeli taş bir minare yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Camii, Abacılar Mahallesinde olup Camii Sokak’ta yer almaktadır. Avluludur. Bahçe duvarları devşirme blok taş temel üzeri ocak taşlarından, harç kullanılarak yapılmıştır. Caminin üstü Marsilya tipi kiremitle kaplıdır. Caminin dış cephesi ve minaresi yöreye özgü açık krem renkli sert bir taştan yapılmıştır. Üst cephesinde üstte ve altta olmak üzere iki sıra pencereyle aydınlatılmaktadır. Kuzey cephesi sağırdır. Caminin girişi batı cephesinden sağlanmaktadır. Giriş kapısının bulunduğu batı cephe saçağı boydan boya 5 adet ahşap destek direk üzerine uzatılarak sundurma yapılarak saçak uzatılmıştır. Camii eşit sıralı kesme taşlardan oluşturulmuş bir örgü sistemine sahiptir. Minaresi sonradan yapılmış olup tek şerefelidir. Minare papuç, gövde, külah ve alem kısımlarından oluşmuştur. Papuç kısmında demirden bir kapı yapılmış olup minareye giriş buradan sağlanmaktadır. Papuç kısmı üzerinde diş sırası işlenmiş olup, diş sırasının alt kesimlerinde dikey yeşil renkli baklava motifleri işlenmiştir. Papuçtan gövdeye geçiş piramidal olup, gövdeye geçiş ile şerefe altında birer bilezik yapılmıştır. Külah kısmı, gök mavisi renkli camdan yapılmıştır. Alem kısmı ise metaldir. Minarenin alem kısmında, alem ile paralel büyüklükte paratoner vardır. Bahçe kısmında ise abdest alma yeri(şadırvan), wc ve depo olarak kullanılan ilave bölümler daha sonraki dönemlerde yapılmıştır. İç mekan iki kat pencere sistemiyle aydınlatılmıştır. Alt kat pencereler büyük boyutlu ,ikinci kat pencereler küçük boyutlu kare biçimlidir. İç çevreleri ahşap çerçeve içine alınmıştır. Duvar kalınlığı 90 cm. olduğu için alt kat pencereler dış duvar yüzeyiyle,ikinci kat pencereler ise iç duvar yüzeyiyle bir yerleştirilmiştir. Batı yüzde altta 2,ikinci katta 3 pencere olmasına rağmen,karşısındaki doğu yüzde altta pencere yok iken üstte 2 adettir. Pencereler konusunda bir diğer dikkat çeken unsurda,mihrabın üzerinde açılmış pencereye,zarif biçimli çiçek formlu bir çerçeve yapılmış olmasıdır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. BÖL. KOR. KUR.NUN 22.02.2008 Tarih ve 2225 Say. Kar. Tescilinin Devamına
Ekler Rapor, Fotoğraf