­ AKSARAY ŞİVESİ1 | Kültür Portalı

Aksaray Şivesi1 - Aksaray

Dil
  • Bibi: Hala Carı:
  • Çabuk Cilis: Tamamen
  • Kümpür: Patates
  • Çömçe: Kepçe
  • Toyka: Dayak
  • Toykalamak: Dayak atmak
  • Kırmızı: Domates
  • Frenk: Dotames. Olmamış domates
  • Ağ Bakla: Kuru Fasulye, Beyaz fasulye
  • Göv Bakla: Taze fasulye. Yeşil fasulye
  • Tomas: Eskiden Ramazan’larda bir oyun
  • Don: Şalvar
  • Dimi: Kısa Şalvar
  • Yazma: Oya. İnce örtü
  • İçlik veya İşlik: Yakasız Gömlek
  • Soyka: Ölü Elbisesi
  • Nevazile: İnme.
  • Griple karışık Ensi: İnme
  • Pürçüklü: Havuç
  • Zıbartmak: Zorla yatıp uyumak
  • Bostan: Kavun, Karpuz Tarlası
  • Kelek: Olmamış kavun
  • Şalak: Olmamış Karpuz
  • Dembeste: Saf
  • Budala Guymak: Renksiz hamur yemeği
  • Pelize: Pekmezli Hamur yemeği
  • Essah: Gerçek
  • Emmi: Amca
  • Davar: Koyun-keçi karışımı sürü
  • İnecik: Merdiven
  • Yanoz: Ters huylu
  • Mercimek cacığı: Madımak cacığı
  • Elleham (Elam): Herhalde öyle vb. 
  • Gül cacığı: Kabak çiçeğinden yapılan yemek
  • Gülük: Hindi.
  • Çulluk İskemle: Sandalye
  • Cenderme: Jandarma
  • Dam: Evin üstü
  • Dambaşı: Evin üstü
  • Sülük: Süleyman
  • Ferik: Erkeğe göre ikinci eş.
  • Tuma: Geniş Şalvar
  • Ikırcık Karanlık: Tan vakti öncesi
  • Asuvata etmek: Alışveriş yapmak
  • Melemürtlemek: Baştan savmak.
  • Sulhane: Banyo ile tuvaletin aynı yerde olması
  • Çağa: Küçük banyo
  • Tahtabaş: Tahtadan vitrin
  • Pelepüsür: Pasaklı.
  • Kirli Çetene: Kenevir
  • Tırampa: Değiştirme.
  • Takas Yenge: Kardeş ve akraba hanımı dense de genelde gelin almaya giden hanımlar topluluğu. Yenge gitmek vs. denir.
  • İrikmek: Şımarmak. Aşırı hareketlilik
  • Hereni: Büyük tencere
  • Teşt: Büyük leğen. Eskiden bağ bozumunda kullanılırdı.
  • Fermano: Kadife yelek
  • Al fike: Kırmızı veya kadife kadın şalvarı
  • Şayak: Erkek şalvarı
  • Yapma: İnce tezek
  • Kemre: İnce tezek
  • Övendere: Hayvanlar için ucu sivri değnek.
  • Tönse: Ekin biçmek için ağırlık olsun diye bağlanan ıslatılan ot
  • Göv: Mavinin açık renklisi. Gözler için kullanılır.
  • Mavzer: Bir silah çeşidi
  • Şahman: En kaliteli buğday çeşidi
  • Haylamak: Bağırıp çağırmak
  • Tırman: Tarlalar arasındaki ince sınır
  • Gıgı: Yumurta
  • Mero: Mevsimlik su bekçisi (Merav)
  • Cerek: Evin tavanı
  • Havlu: Avlu
  • Yemlik: Sapları ince uzun yenen bir ot çeşidi
  • Tülü: Yenilen bir ot çeşidi
  • Çalık: Yenilen bir ot çeşidi
  • Karakulak: Yenilen bir ot çeşidi
  • Külle: Tandırın havalandırma yeri
  • Üzlük: Topraktan yapılan küçük bir küp çeşidi
  • Tandır: Ekmek yapılan ateşli kuyu, ocak
  • Pin: Körpe kuzular için yapılan ağıl
  • Hışır: Tarlada kalan ekin sapları
Görüntülenme Sayısı : 3625    Eklenme Tarihi : 03 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 27 Eylül 2021 Pazartesi