­ YABGUB AĞA İLE BORAZ HANIM | Kültür Portalı

Yabgub Ağa İle Boraz Hanım - Van

Masal

Yagub Ağa ile Boraz Hanım

Şimdi size bi de Yagub Ağa'dan Boraz Ħanım'i annatım. Bi zamannar bi köyde Yagub Ağa bi faremiş, Boraz Ħanım da küfle böcegidır. Bunnar, işde sözön gelişi evlenirler özlerıne. İkisi bi ev gurilar. Tabi evleri de bi delikdır. Orada bi ar, işde bunnarın yiyecaħlari tükeni.

Yagub Ağa diyi ki: "Boraz Ħanım, bu evde otor, sakın burdan çiħma. Men gidım garşi köyde bi evde ziyafet varmiş, dügün varmiş; men gidım orda özömöze göre heç olmasa bişiler, gırınti toplaram, getirim", diyi.

Boraz Ħanım da:"Yoħ valla, Yagub Ağa sen get, men çiħmanam", diyi.

Neyse tuti yoli gidi. Boraz Ħanım da bekliyi Yagub Ağa gelmedi. "Yarabbi, bu herifın başınane geldi? Men gaħım bi dışari çiħım", diyi.

Çıħi dışari. İşde yağmur mevsımımiş, yağmur yağmiş. O atların eyağının yerıne de su dolop. Beçara küfle böcegidır, birez o terefe gidi, gaħi düşi o atın eyağının çuħurunun yerıne. Çırpıni çıħamiyi. Çıħamiyi. bi baħi garşidan bi atli geli. Demek atli da o köye gidimiş, ziyafete devetlımiş.

Atliya bağıri: "Atli, atli ne güzel datli. Gidersen, gidersen Yagub Ağa'ya selam edersen. Diyersen ki: Boraz Hanım düşmiş bi derın guyiya çiħamiyi."

Atli şaşıri; yaħu diyi buni mana mi diyiler? Etrafına baħi, buraya baħi, kimseyi göremiyi. Diyi: "Allah Allah, menım gulağıma ses geldi."

Birez daha gidi, gine bağıri Boraz Ħanım: "Atli atli, ne güzel datli. Gidersen, gidersen Yagub Ağa'ya selam edersen. Diyersen ki: Boraz Ħanım düşmiş bi derın guyiya çiħamiyi."

Atli döni baħi ki, atın eyağının yanında, bi çuħurda bi tene şeyden, küfle böcegisen nesen. "Allah Allah, bu küfle böcegidır buni diyen", diyi. Gaħi neyse, çıħi gidi. O gali orda.

Atli güli öz özöne: "Buni desem şimdi millete, kimse inanmaz mana", diyi.Gidi neyse o ziyafet evıne. Atıni çekiler; herif gidi otori. Sofra gurulmiş, yemek yiyecaħ, buni bekliyiler.

Otori diyi: "Yahu men size bi şey diyecam, inanirsiz, inanmazsız Allah bilir. Men gelidım, bi atın eyağının çuħuruna birez su dolmişdi, baħdım orada bi küfle böcegi suyun içınde çirpıni, bağri: Atli, atli, ne güzel datli. Gidersen, gidersen Yagub Ağa'ya selam edersen. Diyersen ki, Boraz Ħanım düşüp bi derın guyiya çiħamiyi, çiħamiyi."

"Yahu men inanmadım, bele bişi heç olor? Senın gulağan ses gelıp, küfle böcegi nasıl gonoşor?" diyiler.

Neyse, demek ki, o arada Yagub Ağa da orda sinilerın birının altına saħlanmiş, bişiler gaçiri.

"Vay menım garım düşmiş guyiya", diyi. Neyse, ordan bişiler buli, gaçi gidi evıne.

Geli Boraz Ħanıma el uzadıp, işde guyruğuni uzadi diyi: "Men sana demedım evden çiħma?"

Boraz Ħanım diyi: "Valla men ne bilim, men de meraħ etdım, sen gelmedın. Dedım baħım Yagub Ağa nerde galdi."

Neyse, Yagub Ağa Boraz Ħanım'i çıħari. Alilar ufaħ tefek gırıntilar getirmiş. Götöri orda ufaħ bi tencere varmiş, götöri goyi içine. Yemek yapacam diyi. Goyi yemege garişdıri.

Yagub Ağa diyi: "Men gidım dişardan ufaħ mufaħ çirpi getirim, baħ ocaħ söndi. Sakın bu gaşoği alıp bu yemegi garişdırmiyasan ha!"

"Yoħ , yoħ Yagub Ağa, men garişmanam", diyi Boraz Ħanım.

Yagub Ağa gidi. O birez gecıħi.

Boraz Ħanım diyi: "Amaaan diyi, ne olacaħ, niye düşüm tencereye. Men bi tencereyi garişdırım, baħım nece oli."

Boraz Ħanım el ati gaşiğa, valla düşi tencerenın içine. Yemeknen bereber bişi.

Bi müddet geçi, Yagub Ağa iki üç tene çirpi ali geli. O yana gaçi, bu yana gaçi, Boraz Ħanım'i bulamiyi.

Bağıri: "Boraz Ħanım, Boraz Ħanım nerdesen?" diyi. Bi baħi ki, Boraz Ħanım tencerede, yemeknen bereber bişi. Başına vuri, gözöne vuri.

"Garım getdi, evim yiħildi, galdım", diyi, gali yerınde. Beçara gali tek başına. Ne yapacağıni şaşıri.

Masal da belenen biti.

KAYNAK: Van Kültür ve Turizm Envanteri III, Halk Kültürü I, SAYFA:116

Görüntülenme Sayısı : 762    Eklenme Tarihi : 26 Haziran 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 26 Ekim 2018 Cuma