­ UŞAK TÜRKÜLERİ | Kültür Portalı

Uşak Türküleri - Uşak

Müzik

17 Benli Şadiye:

• Ay bulutta bulutta Mendilim kaldı dutta Geleceksen gel gayri On yedi benli Şadiyem
  • Daha gönlüm umutta Evleri camiye yakın Ak gülleri sen takın Zengin kocaya vardın On yedi benli Şadiyem
  • Hani gerdanında altın Ay buluta giriyor Gözüm yari güdüyor Geleceksen gel gayrı On yedi benli Şadiyem
  • Gençlik elden gidiyor Aya karşı duramam Dama kilit vuramam Ay buluta girince On yedi benli Şadiyem

Bağlasalar Duramam (Neriman'ın Türküsü):

Yıllar önce Sivaslı İlçesi'nde yemyeşil gözlü, altın sarısı upuzun saçlı güzeller güzeli bir kız yaşarmış. Havacı bir üsteğmen bu kızı görmüş sevmiş ve talip olmuş. Haberler salınmış dünürler gönderilmiş. Neriman da teğmeni beğenmiş ve nişanlanmışlar. Birbirlerini çok sevmişler. Hasretle düğün mevsimini beklerken; teğmen bir uçak kazası geçirmiş ve ölmüş. Kara haber Neriman'a tez ulaşmış. Neriman'ın dünyası kararmıştır. Hayalleri ümitleri sevdiceği hepsi gitmiştir. "Gayrı bana yaşamak haram” deyip evinden çıkmış, gitmiş. Sivaslı halkı Neriman'ı günlerce aramış. Tam on gün sonra kullanılmayan bir kuyuda ölüsünü bulmuşlar. Ailesi yanıp kavrulmuştur. Tüm yöre halkı  çok üzülmüş.

• Ekinler ekilirken, Çiziye dökülürken, Seni de benden ayırdılar, Suna da boylu Neriman
  • Şafaklar sökülürken, Vardım pınar akmıyor, Yar yüzüme bakmıyor, Dokuz da daldan gül kopardım, Suna da boylu Neriman Senin gibi kokmuyor
  • Uşak duman sis oldu, Açan güller hep soldu, Aç gözünü göreyim Suna da boylu Neriman, Kalbim hasretle doldu. Kaynak :Bu türkünün öyküsü ve sözleri Ali KIRHAN’dan alınmıştır.

Kaynak: www.usakkulturturizm.gov.tr/‎. adresinden 17 Haziran 2014 tarihinde alınmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 13525    Eklenme Tarihi : 17 Haziran 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 28 Eylül 2020 Pazartesi