­ PEKMEZİN EKŞİ | Kültür Portalı

Pekmezin Ekşi - Hatay

Fıkralar

Günün birinde Antakya'nın köylerinden gelen bir köylü baba Antakya'ya gelmiş yorulmuş ve acıkmış. Antakya'nın meşhur çarşsısı olan Uzunçarşı'dan aşağı inerken Kunduracılar çarşısına iner. Çarşıda gezerken teknede kunduracıların ayakkabılarını ıslatmış olduğu bir tekneyi görür. Eskiden yemeni dikerlerdi. Ayakkabıcı bir teknede yemeni ıslattığı ve onun suyu da aynı pekmez rengini aldığı için Köylü baba selam vermiş ve demiş ki: Bu pekmezi satıyor musun? Orada çalışan ustalar, adamın saf olduğunu anlamışlar ve hemen "evet" demişler. Adam da. "O zaman önce tadına bakayım" demiş sonra koltuğunun altından köyden getirmiş olduğu ekmeği suya batırıp yemeğe başlamış. Yemiş yemiş en sonunda doymuş ve pekmezciye: "Usta sen köylüyü ahmak mı sandın? Pekmezin hem ekşi hem acı" demiş. Kaynak: KALAYCIOĞLU,M. (2011) Hatay Halk Bilimi. Hatay.Antakya Belediyesi Kültür Yayını

Görüntülenme Sayısı : 881    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 16 Ocak 2018 Salı