­ ORDU BELEDİYE KARADENİZ TİYATROSU / OBKT | Kültür Portalı

Ordu Belediye Karadeniz Tiyatrosu / OBKT - Ordu

Geleneksel Tiyatro

Ordu; kültür ve sanat olaylarının yurdumuzda ilk başlatıldığı, sanat topluluklarının ilk organize edildiği illerden biridir. Şehir Tiyatroları kapsamında İstanbul Şehir Tiyatrosu ve Bakırköy Şehir Tiyatrosundan sonra Türkiye’de kurulan üçüncü Şehir Tiyatrosu Ordu Belediye Karadeniz Tiyatrosu’dur. Ordu'da ilk tiyatro faaliyeti 1908’de 2. Meşrutiyetin ilanını müteakip, halkı aydınlatmak amacıyla “Vatan Yahut Silistre” adlı esrin sahnelenmesiyle başlamıştır. Milli Mücadelenin başladığı 1918–1919 yıllarında gençlik daha güçlü bir şekilde tiyatro alanında faaliyet göstermiş, 1920 yıllarının başlarında Milli Inkılab-ı İçtimai-i Kulübü adıyla bir cemiyet kurmuşlardır. 1924 yılında Ordu İdman Yurdu Kulübü kurulmuş, sportif faaliyetleri yanında tiyatro faaliyetleri de yapmışlardır. Daha sonra kurulan “Gençlik Yurdu”, “Spor Yıldızı” kulüpleri de sporun yanında tiyatro ile de meşgul olarak Ordu tiyatrosuna önemli katkılar sağlamışlardır. 1961 yılında Gençlik Tiyatrosu’nun kurulması il tiyatrosuna farklı bir boyut kazandırmıştır.

Tiyatronun büyük ismi Muhsin ERTUĞRUL’un Ordu’ya davet edilmesi ve onun katkılarıyla 19 Haziran 1964 tarihinde “ORDU BELEDİYE KARADENİZ TİYATROSU” kurulmuştur. 4 Şubat 1965 'de perde R.Nuri GÜNTEKİN'in “HÜLLECİ” oyunu ile açılır. İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosundan Ergun Köknar ile eşi Suna Pekuysal bu oyunda görev alırlar. Ergun Köknar tiiyatronun ilk genel sanat yönetmenidir. Hülleci oyununu hem yönetir, hem de oynar. Kuruluşundan itibaren kesintisiz bir şekilde diğer bölge illerinde de faaliyet gösteren O.B.K.T. çok sayıda oyun sahneye koymuş, halkımızın kültürel hayatında müspet bir rol oynamıştır. Yurdun çeşitli yerlerinde tiyatro sanatının yaygınlaştırılması, sevdirilmesi ve benimsetilmesinde büyük katkısı olmuştur. Yine Türkiye genelinde organize edilen birçok şenlik ve yarışmalara davet edilmiş, çeşitli ödüller almıştır.

Bugüne kadar birbirinden harika 115 oyunla yarım milyon izleyiciden fazlasına tiyatro keyfi yaşatan Ordu Belediye Karadeniz Tiyatrosu “Ayrıklar” isimli oyununu 50 kez sahneleyerek önemli bir başarıya imza atmıştır. Ayrıca İzmir Karşıyaka Belediyesinin düzenlediği Türkiye Amatör Tiyatrolar Buluşmasında; Türkiye üçüncülüğü elde ederek ulusal alanda başarısını tescil ettirmiştir.

ORDU TİYATRO İSTATİSTİĞİ:

• ORDU KÜLTÜR SANAT MERKEZİ/541+159/MERKEZ
  • OBKT TİYATROSU/200/MERKEZ
  • ORSEV TİYATROSU /KİRALIK OYNUYOR/MERKEZ
  • OKSAD DERNEĞİ TİYATROSU /KİRALIK OYNUYOR/ MERKEZ
  • FATSA KIVILCIM TİYATROSU / KİRALIK OYNUYOR / FATSA TOPLAM KOLTUK SAYISI: 900
Görüntülenme Sayısı : 3231    Eklenme Tarihi : 03 Temmuz 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 30 Eylül 2021 Perşembe