­ MİŞ OYUNU / TAŞ OYUNU | Kültür Portalı

Miş Oyunu / Taş Oyunu - Artvin

Oyun

Küçük düz alanlarda taşlarla oynanan bir çocuk oyunudur. Oyun araçları; el genişliği ve uzunluğunda yatsı taşlar (miş) ile daha küçük dört köşe (kütek) bir adet taşla oynanır. Her oyuncu kendi mişi ile oynar. Kura veya tekerleme ile ilk defa ebe olacak oyuncu seçilir. Oyun alanında baş orta yerine de başka bir taş konularak kale yapılır. Kaleden alana doğru 8-10 adım ileri sabit bir yere kütek dikilir. Ebe küteğin hizasında durur. Oyuncular kale taşına ayakları değecek şekilde durur ve küteği vurup uzaklara göndermek için mişler sırayla fırlatılır. Küteği vuramayan, kale hizasında durur. Kütek vurulunca atış yapanlar mişlerini alıp kaleye geri dönmek için koşarlar. Ebe ise küteği gittiği yerden alıp yerine yerleştirdikten sonra atıcıların peşine koşar. Kaleyi geçinceye kadar birine eline değdirirse onu yakmış olur. Buna da “Maynalama” denir. Maynalanan kişi ebe olur, ebelikten kurtulan ise onun yerine geçer. Oyun bu şekilde devam eder.

Görüntülenme Sayısı : 598    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 23 Şubat 2022 Çarşamba