­ MADEN SANATI | Kültür Portalı

Maden Sanatı - Erzurum

El Sanatları

Geleneksel kıyafetlerle birlikte kullanılan takılar, tarih boyunca dikkat çekici aksesuarlar olmuşlardır. Anadolu'da yaşamış tüm uygarlıklar değerli ve yarı değerli taşları metalle birlikte veya ayrı işleyerek sanatsal nitelikli eserler üretmişlerdir. Hammaddesi metal olan geleneksel sanatları, kullanılan madene, kullanım alanına göre sınıflandırmak mümkündür. Roma, Bizans dönemlerinde Anadolu'nun gelişmiş maden sanatı atölyelerinin bulunduğu bilinmektedir. Selçuklular sanatın birçok dalında olduğu gibi maden sanatının gelişiminde de önemli rol oynamışlardır. Bu dönemlerde gelişmiş maden sanatı atölyeleri Konya, Mardin, Hasankeyf, Diyarbakır, Cizre, Siirt, Harput, Erzincan ve Erzurum illerinde bulunmaktadır.

Maden sanatı, Osmanlı Dönemi'nde doruk noktasına ulaşmıştır. Erzurum'da altın, bakır ve oltu taşı işlenerek yapılan aksesuarlar bu bakımdan, önde gelen el sanatı ürünlerini oluşturmaktadır. Maden işçiliğinde dövme, telkari, kazıma (kalemkar), çekiç işi kakma, küftgani, savatlama, ajır kesme gibi teknikler kullanılmaktadır. Bakırın yanı sıra pirinç, altın, gümüş gibi metallerle yapılan el sanatları, günümüzde üstün işçilik ve çeşitli tasarımlarla yaşatılmaya çalışılmaktadır.

Kaynak: Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 9899    Eklenme Tarihi : 25 Nisan 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 09 Eylül 2020 Çarşamba