­ KIRMIZI BENEKLİ ALABALIK | Kültür Portalı

Kırmızı Benekli Alabalık - Tunceli

Doğal Semboller

Munzur'un incisi ve dağ alası olarak da bilinen kırmızı benekli alabalığın vücudu mekik şeklinde ve yanlardan hafif basıktır. Yan tarafında ve sırt bölgesinde bulunan kırmızı benekler nedeniyle bu adı almıştır. Suyu soğuk olan akarsuları sevdiği için Tunceli'de Munzur Çayı, Pülümür Çayı ve bunlarla bağlantılı olan dere ve kollarında yaşadığı saptanmıştır. Kasım-Aralık aylarında yumurtlarlar ve kaynağa yakın yerlerdeki ince kum ve çakıllar üzerine açtıkları yuvalara yumurtalarını bırakırlar. Canlı ağırlığının beşte biri kadar yumurta taşır ve ortalama 1900 adet yumurta bırakır. Etçil bir balıktır. Sularda bulunan böcek, örümcek, sinek ve diğer balıkların yumurtalarıyla beslenmektedirler. Özellikle Munzur Çayı başta olmak üzere Pülümür Çayı ve bağlı kollarında yapılan gelişigüzel ve bilinçsiz avlanma sonucu kutsal da kabul edilen kırmızı benekli alabalık giderek azalmış ve neslinin tükenme tehlikesi bulunmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 3816    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 18 Aralık 2020 Cuma