­ KİLİM DOKUMACILIĞI | Kültür Portalı

Kilim Dokumacılığı - Hatay

El Sanatları

Kirkitli kilim dokuması; atkı ipliklerinin çözgü iplikleri arasından bir alt bir üst geçirilmesi, sıkıştırılması ile çözgü ipliklerinin gizlendiği atkı yüzlü dokumadır. Kilimde, desenlerin bulunduğu belirli alanlarda, o desenin rengindeki bir atkı ipliği, başka renkteki desenin sınırına kadar gidip geri dönmektedir. Böylece ayrı renklere sahip olan atkıların çözgüler arasında gidip gelmesiyle desen oluşmaktadır. Çok gergin atılan atkı ipi, çözgüler arasında kaldığında “çözgü yüzlü”; çözgülerle atkıların eşit atılıp sıkıştırılmasıyla da “bez ayağı (iki ayak)” dokuma elde edilir.

Kaynak: KALAYCIOĞLU,M. (2011) Hatay Halk Bilimi. Hatay.Antakya Belediyesi Kültür Yayını

Görüntülenme Sayısı : 3193    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 30 Aralık 2020 Çarşamba