­ KASTAMONU İSMİNİN EFSANESİ | Kültür Portalı

Kastamonu İsminin Efsanesi - Kastamonu

Efsaneler

Kastamonu efsaneleri içinde en kuvvetli görünen ve bu güne kadar kullanılanı Kastamonu şehrinin ismiyle ilgili olanıdır. Yaygın bir rivayete göre; Türkler tarafından Kastamonu Kalesinin fethi sırasında Bizans Tekfuru'nun güzel kızı Moni yakışıklı Türk kumandanına aşık olur. Tutkusunu, dadısı vasıtasıyla bildirir ve karşılık veren komutana kale kapısının anahtarlarını teslim eder.

Uzunca müddet kaleye girmeye muvaffak olamayan Türk askerlerinin aniden kaleye girdiğini görünce, durumu anlayan Bizans Tekfuru güzel kızı Moni’yi kale burcundan aşağıya atar. Bunun üzerine Türkler tarafından söylenen "Kastın ne idi Moni'ye" sözü önce askerler arasında, daha sonra da halk dilinde Kastamoni şeklini almış olsa gerektir. Bu gün Moni'nin aşağıya atıldığı yer "Kırk Kız Türbesi" olarak bilinmekte ve halk tarafından saygı duyulmaktadır. Kırk kız denmesine sebep,  "Tam Kırk parçaya ayrıldı" sözünün anlatılmak istenmiş olmasıdır.

Görüntülenme Sayısı : 16976    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 14 Aralık 2020 Pazartesi