­ MANİSA GELENEKSEL ERKEK KIYAFETLERİ | Kültür Portalı

Manisa Geleneksel Erkek Kıyafetleri - Manisa

Giyim Kuşam

Evliya Çelebi’ye bakılırsa Manisa ahalisi tüccar, sanat ehli, bilgin, kanaat ve ibadet ehlidir. “Halkı çuka ferace, kontaş, nazik boğası elvan bez, bir kısmı Mevlevi külahı üzerine destar sarar.” Ayağa nakışsız yün çorap giyilir. Kontra ayakkabı, kalçın, kalçının üst kısmında püsküllü bağcık. Belden uçkurlu paçası dizden yukarıda arkası bol ve sarkık don giyilir. Düğün ve bayramlarda donun uçkuru telli ve püsküllü olup ön tarafta bağlandıktan sonra dışarıya püskül sallanır. Çitari ya da pamuklu alacadan dikilen yakasız, önden tek düğmeli entari giyilir. Entarinin üstünden kısa etekli, uzun kollu, siyah kaytanla işlemeli camadan ya da yelek bulunur. Bol ve sarkık don ile entarinin birleştiği yerin üzerine kırmızı kuşak sarılır. Bunun üzerine-silah kullanılıyorsa- deriden yapılmış silahlık bağlanır. Silahlığın üzeri ipekli Trablus kuşağı ya da al yemeniyle örtülür. Başta kırmızı fes, onun üzerine ise celep sarığı sarılır.

Kaynak: Manisa Valiliği. (2007). Manisa 2007. Manisa: Manisa Valiliği Yayınları.

Görüntülenme Sayısı : 2425    Eklenme Tarihi : 29 Nisan 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 07 Ocak 2021 Perşembe