­ BİTLİS DOĞUMLA İLGİLİ GELENEK VE İNANIŞLAR / DİŞ HEDİĞİ | Kültür Portalı

Bitlis Doğumla İlgili Gelenek ve İnanışlar / Diş Hediği - Bitlis

Gelenekler-Görenekler

Çocuk diş çıkarmaya başlayınca yapılan törendir. Çocuğun ilk diş çıkardığını gören kişi, öncelikle çocuğun üzerinde bulunan elbiseyi yırtar, sonra ev sahibine dönerek; "Gözleriniz aydın, çocuk diş çıkarmıştır. Hediğini yapın da yiyelim" der. Bunu duyan ev sahibi; "Dişini ilk defa sen gördüğüne göre, hediyesi sana düşmüştür" diyerek hediye almasını ister. Ve bu hediye ilk gören kişi tarafından alınarak çocuğa verilir. Daha sonra hediğin yapılacağı gün tespit edilerek komşu ve akrabalara bildirilir.

(Hedik; buğdayın nohutla beraber suda haşlanmasıdır. Haşlanan bu yiyecekler daha sonra süzülerek sıcak bir şekilde sofraya getirilir.Genellikle büyük bir tepsi veya sahan içinde getirilen hedik, toplu olarak yenilir.Üzerine tuz ve bol miktarda ceviz içi ilave edilir.)

Belirtilen gün ve saatte toplanılır. Hedik piştikten sonra ilk iş olarak diş çıkaran çocuk büyük bir tepsinin içine oturtulur .Başı kirlenmesin diye başına bir beyaz örtü örtülerek bir avuç hedik başından aşağıya dökülür. Bu olaydan hemen sonra çocuk tepsiden çıkarılmadan tepsinin içine Kuran-ı Kerim, makas, kalem, tarak, ekmek, bıçak v.s. nesneler bırakılır. Çocuğun yüzü açıldıktan sonra çocuk hangi nesneyi eline alırsa, ileride o mesleği seçeceğine inanılır. Örneğin çocuk kalem seçmişse öğretmen, tarak seçmişse berber, bıçak seçmişse kasap olacak şeklinde inanılır. Bu arada gelen misafirler çocuğa bazı hediyeler getirir. Hedikler yenilip, çaylar içilerek çocuğun diş çıkarması kutlanır. Bu gelenek; Orta Asya'dan beri süre gelen, Anadolu'nun değişik yerlerinde halen yapılmakta olan bir Şaman inancına dayanır.

Görüntülenme Sayısı : 4688    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 09 Aralık 2021 Perşembe