­ DENİZİN DİBİNDE HAÇCAM DEMİRDEN EVLER | Kültür Portalı

Denizin Dibinde Haçcam Demirden Evler - Burdur

Gözlerimin pınarları durmadan çağlar

Alçaklara garlar yağmış yükseklere buz

Gel sarılalım gaçalım ince belli gız

Dalga dalga dalga dalga dalgalanıyor Haçcamı görenler (anam) sevdalanıyor.

Arvallı (Bağsaray), Burdur’a 38 km uzaklıkta, 1958 yılında belediyesi kurulan büyük bir kasabadır.  Bu türküde bahsedilen olay 1945 yılında geçmiştir. Türküye konu olan Hatça ise evli bir köy güzelidir. Arvallı’lı bir çobana gönlünü kaptırır, çoban da Hatça’ya sevdalıdır. Birlikte Antalya’ya kaçıp oraya yerleşirler.

Arvallı’nın 5 kilometre kuzeyinde yüksek bir yere kurulu ve orman köyü olan Kayış'ta İbrahim Can adındaki mahalli sanatçı bu türküyü yakmıştır. Bu olaydan 5-6 ay sonra Kayış Köyü'nden başka bir Hatça türküsü son yakılanla ve halkın duyguları ile değişikliğe uğrayıp özdeşleştirilerek bugünkü şeklini almıştır.

“Denizin Dibinde Demirden Evler” deyimi o yıllarda Antalya sahillerinde inşa edilen demirli beton evler için söylenmiştir.

Görüntülenme Sayısı : 18455    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 28 Ocak 2022 Cuma