­ ÇÖMLEKÇİLİK | Kültür Portalı

Çömlekçilik - Eskişehir

El Sanatları

Atalardan kalma çömlekçilik mesleğini sadakatle yürüten insanı sayesinde Eskişehir'e bağlı Mihalıççık İlçesi Sorkun Köyü çömlekçilik adına önemli bir yerdedir. Sorkunlular çömlekçilik mesleğine karşı ilgilerini tarih boyunca hiç azaltmadan devam ettirmişlerdir. Endüstri Çağı'nın etkisi altına girmeyerek ellerindeki değerin farkına varmışlar ve Neolitik Dönem'de uygulanan teknikle yöresinden çıkardığı kızıl ve ak topraktan oluşturdukları çamuru şekillendirerek ve aynı dönemin yöntemiyle açıkta pişirerek, toprağı altın ışıltılı çömleklere dönüştürmüşlerdir.

Patates ve büyükbaş hayvan yetiştirerek geçim kaynaklarını çeşitlendiren Sorkun köylüsü, en gencinden en yaşlısına kadar çömlekçilikle uğraşmaktadır. Atölye ev diyebileceğimiz bu hanelerin hemen tümünde çömlek yapımına tanık olabilirsiniz. Karasal bir iklimin hakim olduğu bu köyde, sadece yaz aylarında çömlekçilik yapılır. Köylerine gelen yerli ve yabancı turistlere alışık olan sorkunlular gelen konukları Türk misafirperverliğine yakışır şekilde ağırlarlar.

Görüntülenme Sayısı : 3144    Eklenme Tarihi : 25 Aralık 2012 Salı    Güncellenme Tarihi : 01 Kasım 2020 Pazar