­ CELAL OĞLAN TÜRKÜSÜ VE HİKAYESİ | Kültür Portalı

Celal Oğlan Türküsü ve Hikayesi - Yozgat

Türkülerimiz ve Hikayeleri

Celal Oğlan'ın hangi köyden olduğu bilinmemektedir. Celal asker dönüşü aynı köyden Elif adlı bir kız ile nişanlanır. Kızın babası başlık parasını çok ister. Celal Oğlan üç sene gurbete gider. Başlık parasını tamamlar, köyüne döner, düğün bayrağını kaldırır ancak Elif’in başka kızmetleri de vardır. Elif ise Celal'i sevmektedir. Elifin çeyizi yazılırken Celal düşmanları tarafından vurularak öldürülür. Alı yeşili ortada kalan Elif, elinde kınası ve başının duvağı ile başlar Celal oğlan türküsünü söylemeye. Elif, Celal oğlanın sevgisine hürmeten ömrünün sonuna kadar bir daha evlenmez. Elif'in yaktığı Celal Oğlan türküsünün sözleri şöyledir:

• Aşağıdan guş geliyo Sesi bana hoş geliyo Celal'i götüren motor Geri dönmüş boş geliyo Celal oy, oy eşim oy oy ! Kesillecce başım oy oy
  • Evimizin önü yonca Yonca gahmış dam boyunca Bu yoncayı kim biçecek Celal oğlan olmayınca Celal oy, oy eşim oy oy ! Kesillecce başım oy oy
  • Evlerinin önü iğde İğdenin dalları yerde Düğünümüz başlayacak Celal oğlan acep nerde Celal oy, oy eşim oy oy ! Kesillecce başım oy oy
  • Aşşadan gelir deve Gevişini geve geve Sanki bende gelin m'oldum Celalgilin böyük eve Celal oy, oy eşim oy oy ! Kesillecce başım oy oy
  • İpek mendil dane dane Yudular serdiler güne Ana Celal'im vurdular Başucunda döne döne Celal oy, oy eşim oy oy ! Kesillecce başım oy oy
  • Evimizin önü arpa Gırat gelir gırpa gırpa Celal oğlan can veriyo Ganadını çırpa çırpa Celal oy, oy eşim oy oy ! Kesillecce başım oy oy
  • Evlerinin önü mezar Celal oğlan ganda yüzer Furdular mavizernen Düşmanlar meydanda gezer Celal oy, oy eşim oy oy ! Kesillecce başım oy oy
  • Babam Gayseri'den geldi Evimize tufan doldu Al cehizim yazılırken Duyuldu ki Celal öldü Celal oy, oy eşim oy oy ! Kesillecce başım oy oy
  • İğde büyük dal atıyo Celal mezerde yatıyo Ne yatıyon Celal oğlan Nişanlını el satıyo oy ! Celal oy, oy eşim oy Kesillecce başım oy oy
  • Yedi geyim çorap ördüm Yedi gaynım geysin deyi Sandıh açtım, poşu seçtim Celal güva girsin deyi Celal oy, oy eşim oy oy ! Kesillecce başım oy oy
Görüntülenme Sayısı : 33317    Eklenme Tarihi : 17 Mart 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Haziran 2020 Salı