­ ÇANAKKALE SERAMİKLERİ | Kültür Portalı

Çanakkale Seramikleri - Çanakkale

El Sanatları

Yapılan araştırmalar Çanakkale seramiğinin 17'nci yüzyıla kadar tarihlenebildiğini göstermektedir. Geçmişten günümüze, fonksiyonel araç-gereçlerin yanı sıra, süs ve dekoratif amaçlı eşyalar da üretilmiştir. Çanakkale seramiklerinde; tabak-çanak gibi yemek servis araçları, testi, fincan, ibrik gibi sıvı taşıma kapları ile duvar tabakları ve çeşitli kullanım araç-gereçleri gibi oldukça geniş bir ürün çeşitliliği bulunmaktadır.

At ve ördek başlı testiler, simit testi başta olmak üzere kâse ve çanaklar Çanakkale seramiğinin en karakteristik formlarıdır. Özellikle tek fırça olarak bilinen Çanakkale seramiğine özgü desenler, duvar tabaklarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yelkenli/gemi, balık ve eski mimarı yapılı evler, kullanılan diğer yaygın desenler arasındadır. Çanakkale seramiklerinin sırlanmasında beyaz renkte olan astar dışında kullanılan başlıca renkler Şerabi (kahverengi), Çanakkale Yeşili ve Çanakkale Sarısı’dır.

Kaynak: Çanakkale İKTM Arşivi

Görüntülenme Sayısı : 4761    Eklenme Tarihi : 04 Kasım 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 03 Kasım 2020 Salı