­ AFYONKARAHİSAR ÇANAK ÇÖMLEK YAPIMI | Kültür Portalı

Afyonkarahisar Çanak Çömlek Yapımı - Afyonkarahisar

El Sanatları

Doğadan faydalanmasını bilen insanoğlu toprak ve kile şekil vererek ihtiyaçlarını karşılamıştır. Afyonkarahisar’da yapılan arkeolojik buluntulara göre ilimiz çanak çömlekciliği tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar inmektedir. Afyonkarahisar coğrafi konumu açısından kavşak noktadır. Arkeolojide “Geçiş Bölgesi” olarak adlandırılmaktadır. Batının siyah kili ile İç Anadolu’nun kırmızı kili Afyon insanının elinde şekillenmiştir. Killi topraktan yapılan çanak ve çömlekler fırınlandıktan sonra kullanıma hazır hale gelir. Dekoratif amaçlı ise sırlama yapılır. Günümüzde Bolvadin ve Sandıklı Karadirek Köyü'nde testi, çömlek ve çiçek saksısı yapan atölyeler bulunmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 4216    Eklenme Tarihi : 05 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 01 Ekim 2020 Perşembe