­ BIRGİ | Kültür Portalı

Bırgi - Şırnak

Oyun

10’ar kişilik takımlarla oynanır. Halı saha genişliğinde bir alanda orta yere iki metre arayla kale direkleri yerleştirilir. Kaleyi savunan ve kaleye doğru, hamle yapan takımlar şeklinde düzen alınır. Savunma takımı kale direklerini etrafında halka olacak şekilde beklemeye başlar. Karşı takım oyuncuları da bu halka çevresinde fırsat kollamaya başlar. Savunmadaki oyuncuların herhangi birinin, hamle yapan takımdan birinin oyuncusu tarafından kavis şeklinde yanından geçilmesi savunmadaki oyuncuyu oyundan saf dışı eder veya hamle yapan oyuncunun bu arada savunmadaki takım oyuncularınca hamle esnasında elle dokunulması hamle yapan takım oyuncusunu da oyun dışı bırakılmasını sağlar. Bir takımda oyuncu sayısının ikiye inmesi o takımın yenilmesine ve takımların yer değiştirmesine neden olur. Oyun bu şekilde devam ederek takımlar yer değişir. Kaynak: Şırnak Valiliği, 2012, Şırnak Kültür Envanteri, 2. baskı, Ankara, Anıt Matbaacılık

Görüntülenme Sayısı : 521    Eklenme Tarihi : 10 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 02 Aralık 2022 Cuma