­ BAYRAM, TÖREN VE KUTLAMALAR | Kültür Portalı

Bayram, Tören ve Kutlamalar - Ordu

Gelenekler-Görenekler

Hıdrellez: 6 Mayıs Hıdrellez Kültür ve Bahar Bayramı'dır. Halkımızın bu günle ilgili örf , adet, gelenek ve göreneklerini sergileyerek 7'den 70'e Hıdrellez kuşaktan kuşağa yaşatıla gelmektedir. Aynı zamanda bolluk, bereket, dileklerin kabul edileceği, Hızır ile İlyas'ın buluştuğu gün olarak da inanılan Hıdrellezin toplumumuzdaki yeri çok büyüktür. Halkımız çeşme başlarına su ve deniz kenarlarına, koruluklara v.b. yerlere giderek çeşitli şekilde eğlenirler.

Mayıs Yedisi: Her yıl Mayıs ayının 20'sinde kutlanan "Mayıs Yedisi" Hızır ile İlyas'ın birbirleriyle dalgaların kırıldıktan sonra deniz sularının karada temas ettiği noktada buluştuğu gün olarak bilinmektedir. Mayıs Yedisi de Hıdrellez bayramında olduğu gibi aynı inanç ve adetler etrafında toplanmaktadır. Ancak aralarında Miladi ve Hicri takvimlerden kaynaklanan gün farkı vardır. Bu günde, yedi dalgadan geçmenin son derece yararlı olduğuna, böylece o yılki hastalık ve bunalımlardan kurtulacağının inancı hakimdir.

19 Eylül Atatürk'ün Ordu'ya Gelişi: Atatürk'ün Ordu'ya geliş tarihi olan 19 Eylül her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

1 Temmuz Kabotaj Bayramı: Ordu'nun denize kıyısı olan bir konumda olması nedeniyle Deniz Bayramı olarak tören ve etkinliklerle kutlanmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 2355    Eklenme Tarihi : 03 Temmuz 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 04 Ekim 2021 Pazartesi