­ BARTIN YAZMASI | Kültür Portalı

Bartın Yazması - Bartın

El Sanatları

Yazma, bayanların başörtüsü olarak kullandıkları desenlendirilmiş kumaşlardır. Yazmacılıkta genellikle pamuklu kumaşlar kullanılır. Desenleme işlemi, ya el ile kağıt üzerine çizilen motiflerin kumaş üzerine doğrudan kopyalanarak veya önceden yine el ile motiflerin üzerine çizildiği tahta kalıpların kumaşa uygulanmasıyla yapılır. Bu sanatın teknik özelliği ince kalemle başlanıp sonra kalıba çevrilmesidir.

Yazmacılıkta üç ana teknik kullanılmakta, yazmalar da bu isimlerle anılmaktadır. Bunlar; “Kalem İşi”, “Kalıp Kalem İşi” ve “Kalıp İşi”dir. En makbul yazmalar birer sanat eseri diyebileceğimiz "Kalem İşi" yazmalardır. Bu tür yazmalar günümüzde artık hiç yapılmadığı gibi eski örneklerine de ender rastlanmaktadır. Bartın'da yazmacılık, 1890 yılında Trabzon'dan gelen Dursun DEDE tarafından başlatılmıştır. O yıllarda köy nüfusunun yoğunluğu nedeniyle yazmacılığın uzun yıllar rağbet görmesi, bölgeye çeşitli ustaların gelmesini sağlamış ve günümüze kadar taşınmıştır. Bu sanatı Trabzon’da yaşayan bir Ermeni’den öğrenen Dursun DEDE bu işi on yıl kadar sürdürmüş ve yaşlılığı nedeniyle bırakmıştır. Daha sonra İstanbul'dan gelen Kirkor Usta ve David Usta ile Sayın Ersöz ve Turan Abancı Bartın'da yazmacılıkla uğraşan ve gelişmesini sağlayan ustalardır.

Sayın ERSÖZ; 1946 yılında Bartın’a gelen David Ustanın 3 yıl çıraklığını yapmıştır. Bu sanatı 23 yıl ağaç baskı, 3 yıl da serigrafi baskı tekniği ile 26 yıl sürdürmüştür. Yazmacılık sanatının Bartın'daki son temsilcisidir. 1966 yılında İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okuluna Baskı Teknikleri konusunda seminerler vermesi için davet edilmiş, bilgi ve birikimini sanatçı adaylarına aktarmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 2817    Eklenme Tarihi : 30 Eylül 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 06 Kasım 2020 Cuma