­ ANTALYA ASKERLİK GELENEKLERİ | Kültür Portalı

Antalya Askerlik Gelenekleri - Antalya

Gelenekler-Görenekler

Askere gitme, yurdumuzun diğer yörelerinde de olduğu gibi, aile içinde ve yakın akrabalar arasında önemli bir olay olarak kabul edilir. Askere gidecek kişi, gitmeden önce tüm akraba ve yakınlarını ziyaret eder. Bu ziyaretler sırasında kendisine hediyeler ve harçlık verilir. Evinden ayrılmadan bir akşam önce arkadaşları arasında davullu-zurnalı eğlence düzenlenir. Evinden, köyünden ayrılacağı gün tüm yakınları ve köy halkı arkasından su döker, ardından ayna tutulur helalleşilir. Yanına eskiden daha önceden dikilen asker torbası verilirdi. Bunların içinde daha önceden hazırlanan kuru yiyecekler konurdu. Bugün bunun yerine hazır pastalar, çörekler verilmektedir. Fakat halen uygulanmakta olan bir gelenek hazırlanan bir çörek veya peksimetin askere giden kişiye ısırtılarak, yarısının askerden dönünceye kadar saklanmasıdır.

Çeşitli yörelerde, çeşitli usullerle uğurlamalar yapılmaktadır. Ardından yağ dökülen, kurban kesilen, adak adanan, helva yapılan adetler her yörede başkalık göstermektedir. Bunlardan derlenen bir örnek şöyledir: Kur’an okutulur, dua edilir. Bir ibrik su alınır. Bu su iyi kalpli bir kadın tarafından askere gidenle birlikte yürünerek, bitinceye kadar dökülür. Kadın suyun bittiği yerden geri döner. “Haydi, yolun açık olsun” denir ve uğurlanır.

Kaynak: Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2010). Dünden Bugüne Antalya. Antalya: Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 2832    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 10 Aralık 2020 Perşembe