­ ANKARA KEDİSİ | Kültür Portalı

Ankara Kedisi - Ankara

Doğal Semboller

Ankara Kedisi dünyanın en sevilen saf kan kedi ırkları arasında yer alır. Nesiller boyu “ Ankara” kelimesi hep uzun tüylü kediyi nitelendirmek için kullanılan bir terim olmasına rağmen, tek saf kan Ankara, ataları Türkiye’den çıkmış olan Türk Ankara’sıdır. Ankara Kedisi Türkiye’de üretilmiş doğal ve saf bir kedi ırkıdır. Ülkesinin ulusal hazinelerinden biri sayılan Ankara Kedisi, dünyanın dikkatini ilk kez Haçlı Savaşları sırasında çekti. 1620–25 yılları arasında Fabri de Peiresc adındaki bir Fransız bilim adamı ülkesine eski Ankara’dan birkaç saf beyaz kediyle dönmüştü. Bu kedilerden elde edilen yavrular Fransız soyluları arasında dikkatle dağıtıldı. İlk yavrulardan biri Fransız devlet adamı Cardiani de Richekieu’ya verildi. 18'nci yüzyılda 15. Luis gibi 16. Louis ve Marie Antoinette de bu asil kedilerin hayranları arasına girdi. Bu dönemde yapılmış pek çok yağlı boya tablo Ankara Kedilerini resmetmiştir.

19'uncu yüzyılda pek çok Ankara Kedisi Fransa’dan Amerika’ya ihraç edildi. 1962 yılında çok sayıda Amerikan askeri personeli Ankara Hayvanat Bahçesi'nde 45 yıllık bir üretim programının ürünü olan Ankara Kedilerini gördüler. Bir kaç çifti ülkesine götüren askeri personel bu ırka ilginin yeniden doğmasını sağladılar. İpeksi ve orta uzunlukta kürkü olan bu ince yapılı kediler, kedi güzelliğini bilen ve zevkini çıkaran tüm ülkelerde sevilip ilgiyle üretilmeye devam etmektedir.

Görüntülenme Sayısı : 2763    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 04 Kasım 2020 Çarşamba