­ ANKARA ÇİĞDEMİ / CROCUS ANCYRENSİS | Kültür Portalı

Ankara Çiğdemi / Crocus Ancyrensis - Ankara

Doğal Semboller

Latince adı Crocus olan çiğdem değişik renklere sahiptir. Sadece sarı değil, mor, eflatun, beyaz renkli olanları da vardır. Toprağın altında uykuya dalan soğanı karların erimesiyle birlikte Şubat-Nisan ayları arısında çiçek açar. Çiğdem, bu toprakların binlerce yıllık tarihinde, bu topraklarda var olan uygarlıkların kültüründe de yer almıştır. Anadolu toprağında ilk kez merkezi bir devlet kuran Hitit Uygarlığı'nın dilinde adı An.Tah.Sum olarak geçer çiğdemin adı...

Çiçek açtığı ilk günlerde aynı adla anılan bahar bayramı kutlanır, Bereket tanrısı Telepinu’nun geri dönüşü de bu şenliklerle kutlanırmış. Antik Mısır Uygarlığı'na ait yaklaşık 5 bin yıllık papiruslerde şifalı bitkiler arasında da bu çiçeğin adı geçmektedir.

Görüntülenme Sayısı : 1697    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 18 Ekim 2021 Pazartesi