­ SARIKAYA MAĞARASI | Kültür Portalı

Sarıkaya Mağarası - Düzce

Sarıkaya Mağarası, paloesen-alt eosen yaşlı kireç taşları içinde yarı yatay eğimli olarak gelişmiş, düden konumlu, yarı aktif fosil bir mağaradır. I. Derecede Sit Alanı olarak tescilli olan mağaranın toplam uzunluğu 717 metre, ana galeri uzunluğu 510 metre, genişliği 80 metre, boyu 75 metre, tavan yüksekliği ise 15-40 metredir. Yığılca İlçesi'de bulunan Sarıkaya Mağarası özellikle tavan yüksekliği ve yapısal özellikleri ile dikkat çekmektedir.

Fotoğraf: Ahmet Bozdemir

Salonda iki gelişim dönemine ait fosil ve genç damlataş şekilleri bulunmaktadır. Salonun ortasında Aksu Çayı'ndan gelen derenin oluşturduğu küçük bir şelale ve ikinci evreye ait bir kanyon-vadi bulunmaktadır ve ilk oluştuğu bölümden 17 metre gittikçe artan bir derinliktedir. Melen Çayı tarafından derince yarılmış plato karakterinde bir düzlüğün üzerinde düden konumunda bulunan mağara, yakın çevresinin yüzey sularını toplayarak Aksu Mağarası ile Melen Çayı'na boşaltmaktadır.

Mağara
Doğa Turizmi
Sarıkaya Mağarası, 81950 Sarıkaya Köyü, Yığılca/DÜZCE Düzce, Yığılca arası 38 kilometre, Yığılca, Sarıkaya Köyü 5 kilometre, Sarıkaya Köyü, Sarıkaya Mağarası 1,5 kilometre.
Sarıkaya Mağarası, 81950 Sarıkaya Köyü, Yığılca/DÜZCE
iktm81@kultur.gov.tr

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 21896    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 27 Ağustos 2020 Perşembe