­ YENİ CUMA CAMİİ | Kültür Portalı

Yeni Cuma Camii - Trabzon

Trabzon'un kurtarıcı ve koruyucu azizi Eugenios'a ithaf edilmiş bir kilisedir. İlk kilisenin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Araştırmacılar ilk yapının bazilika olduğunu belirtmektedir. Ayrıca 1291 yılına ait bir kitabe bulunmuştur. Yapının bugün narteksi yoktur. Üç nefli ve üç apsislidir. Orta apsisin dışında kartal ve güvercin kabartmalarına yer verilmiştir.

Trabzon'un fethinden sonra camiye çevrilen yapıya kuzey giriş kısmı ile minare ilave edilmiştir. Büyük apsisten bir giriş daha açılmıştır. Taştan yapılan mihrap barok karakterlidir. Minberi ahşaptan yapılmış olup sade bırakılmıştır. Mahfilde iyi bir ahşap işçilik görülür. Bu ilavelerden başka caminin içinde çok değerli kalem işi süslemeler vardır.

Trabzon Gezilecek Yerler

Trabzon Merkez
Yenicuma, 61030 Trabzon Merkez/Trabzon

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 16086    Eklenme Tarihi : 04 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 20 Mayıs 2021 Perşembe